Malaysia Dateline

Hebat Muhyiddin hanya 13 kerusi PN mampu takluk Johor

Mana tidak hebat apabila hanya 13 kerusi dari 56 kerusi Dun di Johor mampu membuatkan Muhyiddin anak kiyai Yassin mentadbir negeri terselatan semenanjung ini. Apakah hikmat azimat dan ajaibnya anak kiyai itu boleh melakukan sedemikian rupa?

Jawapannya pastilah jawatan, kedudukan, keselamatan dari penghakiman dan raja kertas. Itulah kehebatan anak kiyai itu bermain pedang di lapangan politik tanah air sehingga beliau mampu memegang tengkuk musuhnya.

Dapat dipastikan senarai jawatankuasa PN telah pun dikeluarkan dan komponen yang bersama dengan gabungan lorong belakang itu tanpa pembabitan Umno di Johor. Ia jelas menunjukkan bahawa PN dalam mesyuarat maya selepas pengumuman Proklamasi Darurat itu tidak disertai Umno.

Inilah suatu yang pelik berlaku dalam sistem kerajaan di negeri Johor. BN mempunyai 16 kerusi, PN mempunyai 13 kerusi (12 PPBM dan 1 Pas) dan PH mempunyai 27 kerusi. Namun gabungan yang terkecil menjadi kerajaan.

Nak panggil kerajaan Johor ini kerajaan apa? BN kah, PN kah atau kerajaan huru hara? Persoalan ini perlu dijawab kerana bagaimana sebuah kerajaan boleh membawa agenda rakyat sedangkan mereka sendiri tidak bersatu dan bercerai berai.

BN pastinya tidak mahu menunjukkan sikap melawan kerana kerusi MB Johor ini amat berharga bagi mereka. PN pula pastinya tidak akan mengambil langkah untuk mengumumkan penarikan sokongan terhadap MB Johor dari BN kerana akan memberi peluang kepada PH.

Hasilnya kita dapat lihat bagaimana Umno BN menjadi bapok tua yang tidak mempunyai gigi untuk berdiri menegaskan tindakan PN di Johor. Benarlah kata pepatah melayu ‘apa diharap padi seberang, entahkan berisi entahkan tidak, apa diharap sokongnya orang, entahkan jadi entahkan tidak’.

Apa yang menjadi risiko adalah nasib rakyat atau bangsa Johor yang terpaksa berhadapan dengan kepimpinan boikot memboikot. Cuba renungkan bagaimana agenda kerajaan BN mahu dijalankan pastinya akan diboikot oleh PN kerana agenda mereka berbeza dengan BN.

Cukup sahaja lihat hari ini bagaimana exco PN yang bergerak secara solo, exco BN juga bergerak secara kumpulan mereka sahaja. Mazlan anak Bujang masih terus dengan lagu warisannya dan Hasni masih dengan Makmur Johor yang tidak mencapai objektif kemakmuran dalam gabungan mereka pun.

Begitulah nasib rakyat atau bangsa Johor yang menjadi seperti ‘tanduk tidak bertuan, sayang sifatnya gagah cantik molek namun tuannya kusut masai lemah serba serbi’.