Malaysia Dateline

Hentikan penggunaan undang-undang regresif sekat suara berbeza pendapat, kata CIJ

Pusat Jurnalisme Bebas (CIJ) memandang serius tuduhan yang dikenakan terhadap penulis blog, Dian Abdullah semalam atas dua catatan yang dibuat di blognya.

Menurut Pengarah Eksekutif CIJ, Wathshlah G. Naidu, sebagai pengawas kebebasan bersuara, CIJ melihat dengan bimbang atas peningkatan bilangan mereka yang dituduh di bawah Seksyen 233 Akta 588.

Kata beliau, kerajaan mesti menghentikan pengisian dan penyiasatan terhadap individu di bawah undang-undang regresif seperti Seksyen 233 Akta 588 atas sebab menyuarakan perbezaan pendapat terhadap negara dan pihak berkuasa awam.

“Sekatan atau had kebebasan bersuara mesti berdasarkan prinsip-prinsip perlu dan berkadaran (necessary and proportionate), manakala langkah-langkah yang diambil untuk menangani alegasi dugaan pelanggaran dalam talian (alleged online infringement) mesti memenuhi ujian bahaya (the harm test) untuk menentukan kesahan, keperluan dan perkadaran (legitimacy, necessity and proportionality).

“Mengkriminalisasi kandungan yang berpotensi menentang dan berusaha untuk memegang kerajaan untuk dipertanggungjawabkan sangat tidak seimbang dengan tujuan-tujuan sah untuk melindungi ketenteraman awam,” kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Jelasnya, rakyat negara ini memerlukan persekitaran yang sihat untuk mengalakkan pemikiran kritis dan perdebatan yang sihat.

Ini katanya, akan menegakkan demokrasi dan pemerintahan yang baik (good governance).

“Sudah tiba masanya kita menolak tindakan kerajaan untuk menyensor dan membisukan pendapat atau pandangan yang tidak setuju dengan kerajaan supaya kebebasan bersuara dan bersuara dapat berkembang di Malaysia,” kata beliau.

Penulis blog, Dian dihadapkan ke mahkamah siber di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia (Akta 588).

Pertuduhan dibuat kerana berkongsi kandungan yang menyinggung dan mengancam serta Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan kerana membuat pernyataan yang boleh menyebabkan kerosakan masyarakat.

Jaminan dikenakan RM4,000 untuk kedua-dua tuduhan itu dan dia sudah ikat jamin dan beliau diwakili oleh peguam Hamsagayathri Loghanathan.