Malaysia Dateline

Himpunan hapuskan kleptokrasi

Himpunan ‘hapuskan kleptokrasi’ 14 Oktober di Petaling Jaya

Pengerusi PH Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, himpunan yang diberi nama ‘Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi’ itu bertujuan memberi kefahaman yang lebih jelas kepada rakyat mengenai skandal 1MBD.

“Kita akan lancar kempen berkenaan ‘Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi’ dan kita akan adakan satu himpunan raksasa pada 14 Oktober,” katanya pada sidang media di Pejabat Ketua Pembangkang di Parlimen hari ini.

Wan Azizah himpunan hapus kleptokrasi

Minggu lalu, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang membuat pengumuman mengenai himpunan itu berkata ia sebagai penutup kepada siri jelajah penerangan mengenai 1MDB.

Ini merupakan perhimpunan pertama anjuran PH sebagai sebuah gabungan semenjak menampilkan struktur organisasi dan lambangnya, yang kini dalam proses untuk didaftarkan.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) baru-baru ini mendedahkan senarai aset yang mahu disita, didakwa telah dibeli dengan dana yang dicuri daripada 1MDB, termasuklah berlian merah jambu bernilai US$27.3 juta.

Parlimen hari ini pula menolak puluhan soalan daripada Ahli-ahli Parlimen PH berkait tindakan undang-undang terhadap mereka yang terlibat dalam skandal tersebut yang telah mengakibatkan Malaysia dikenali sebagai sebuah pentadbiran kleptokrat.