Malaysia Dateline

Hukum BN yang ketepikan calon profesional India di Rantau, desak Rafizi

Rafizi desak kaum India ajar BN yang ketepikan calon profesional mereka di Rantau.

Bekas ahli parlimen Pandan, Rafizi Ramli menyeru masyarakat India di negara ini menghukum Barisan Nasional (BN) berikutan tindakan mereka menghalang calon mereka bertanding melawan BN di DUN Rantau, Negeri Sembilan.

“Saya juga menyeru pengundi-pengundi India di Rembau untuk memberikan undi secara besar-besaran kepada calon PH di Rembau, Kolonel (B) Rosli untuk menghukum Khairy Jamaluddin dan Barisan Nasional.
“Sekiranya PH mendapat 60% sokongan pengundi India di Rembau, Khairy Jamaluddin akan ditewaskan.

“Menewaskan Khairy Jamaluddin di Rembau adalah jalan terbaik untuk menghukum Mohamad Hassan, Khairy Jamaluddin dan Barisan Nasional yang berkomplot menafikan seorang profesional India mencabar Mohamad Hassan, dalam keadaan BN semakin goyah,” kata Rafizi dalam satu kenyataannya.

Menurut Rafizi, negara dikejutkan dengan peristiwa Pegawai Pengurus Pilihanraya (“Returning Officer”) bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau (dalam kawasan Parlimen Rembau) yang menolak kertas pencalonan calon PH, Dr Streram Sinnasamy untuk membolehkan wakil BN, Datuk Seri Mohamad Hassan menang tanpa bertanding.

Alasan yang diberikan adalah tiada kertas pencalonan yang dikemukakan sehingga jam 10 pagi iaitu tarikh akhir mengemukakan pencalonan.

Kata Rafizi, Dr Streram Sinnasamy telah berada di perkarangan dewan pencalonan sejak pukul 8 pagi lagi.

“Beliau tidak dibenarkan masuk oleh pihak RO yang bertugas dan pegawai-pegawai polis atas alasan tiada pas masuk SPR. Beliau terus dihalang sehingga jam 10.03 pagi,” katanya.

Pada jam 10.03 pagi, tiba-tiba pegawai RO membenarkan pula borang-borang pencalonan Dr Streram Sinnasamy dibawa masuk tetapi kemudiannya diumumkan tidak boleh diterima kerana telah melepasi tempoh waktu.

“Saya dimaklumkan oleh wakil-wakil PH di dalam dewan bahawa Pengarah SPR Negeri Sembilan sebenarnya telah mengarahkan RO di situ untuk membenarkan Dr Streram mengemukakan borang penamaan seawal 9.30 pagi lagi.

“Tetapi RO berkenaan melengah-lengahkan sehingga hanya membenarkan pada pukul 10.03 pagi untuk dijadikan alasan menolak borang pencalonan,” dakwa Rafizi.

Kerusi DUN Rantau adalah kerusi yang mempunyai pengundi India yang tinggi.

Pecahan pengundi di DUN Rantau adalah: Melayu (53%), Cina (19%) dan India (27%).

PH melalui KEADILAN telah mengarahkan Dr Streram Sinnasamy untuk menawarkan khidmat rakyat di DUN Rantau sejak 2 tahun lalu, kata naib presiden PKR itu.

Dr Streram adalah seorang pakar anasthethis yang berkhidmat di Nilai Specialist dan telah banyak berkhidmat dengan pengundi-pengundi di Rantau terutamanya pengundi India.

Kata Rafizi, sejak setahun lalu, kedudukan Mohamad Hassan nampak goyang apabila peralihan undi yang besar dijangka akan berlaku di kalangan pengundi-pengundi terutamanya pengundi India, yang dalam PRU yang lalu memberi sokongan kepada BN.

“Tindakan tidak membenarkan calon PH mengemukakan borang pencalonan untuk menang percuma adalah satu tindakan yang bacul di pihak Mohamad Hassan dan Khairy Jamaluddin.

“Saya percaya pengundi-pengundi, terutamanya pengundi India di Negeri Sembilan dan seluruh negara dapat menilai sendiri bagaimana pimpinan tertinggi BN seperti Mohamad Hassan dan Khairy Jamaluddin sangat takut dengan kebangkitan dan kesatuan rakyat pelbagai kaum yang menuntut perubahan di Putrajaya.

“Saya akan hadir ke Rembau pada hari Isnin untuk mempastikan pengundi-pengundi di Rembau menghukum Khairy Jamaluddin yang bersekongkol dengan Mohamad Hassan untuk menang percuma kerana takut bertarung,” katanya.