Malaysia Dateline

Hannah Yeaoh

Hukuman Mat Nadzari ditentukan dalam sidang Dun pada Mac

Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor belum mencapai keputusan untuk menentukan hukuman ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batang Kali, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan.

Jawatankuasa itu yang bermesyuarat kali kedua hari ini, hanya membuat ketetapan untuk mendapatkan kelulusan Dewan pada persidangan Mac ini.

Menurut Pengerusinya yang juga Speaker Dun, Hannah Yeoh, dipetik berkata, keputusan akan diumumkan pada sidang Dun bulan depan selepas satu perbincangan diadakan.

“Kita bermesyuarat hari ini bukan untuk menentukan hukuman, tetapi sebagai perbincangan berhubung kenyataan Mat Nadzari pada sidang Dun November tahun lalu.

“Sebarang keputusan ke atas Adun berkenaan akan diputuskan pada sidang Dun Mac ini. Sebelum itu, kita akan berbincang dahulu,” katanya kepada media selepas mempengerusi mesyuarat itu di Bilik Mesyuarat Bangunan Annex, Dewan Negeri Selangor hari ini.

Semalam Mat Nadzari dalam sidang medianya di Bangunan Umno Selangor pula mendakwa tindakan Dun Selangor itu berkata, tindakan itu berikutan beliau didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa terdapat isi ataupun niat dalam pentadbiran Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali untuk tidak mengiktiraf sistem raja berperlembagaan.

Peguamnya, Kamaruddin Ahmad dalam sidang media sama mempersoalkan surat pertuduhan yang dikeluarkan Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan Dun Selangor yang tidak berani menyebut atas peraturan mana anak guamnya dituduh berhubung satu kenyataan yang dikeluarkannya ketika sidang dewan pada 1 November tahun lalu.

Sebagai rekod pada 6 Februari lalu, Mat Nadzari dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dun Selangor berhubung kenyataan yang dikeluarkannya ketika sidang dewan pada 1 November tahun lalu.

Pada sidang itu, beliau mengemukakan soalan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, adakah terdapat sebahagian daripada komponen dalam pentadbirannya, matlamat pertubuhan itu untuk menubuhkan konsep demokrasi yang berlandaskan nilai demokrasi sosial di Malaysia menerusi perjuangan sistem Parlimen Berperlembagaan.

Maknanya kata beliau, ada isi atau niat barangkali untuk tidak mengiktiraf Raja Berperlembagaan kepada Parlimen Berperlembagaan dan ini memungkinkan institusi diraja tidak diiktiraf berbanding Barisan Nasional (BN) yang terbukti bukan saja mendukung dan menjunjung institusi diraja, malah bertanggungjawab sepenuhnya membela Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Hannah, hasil mesyuarat hari ini, pihaknya telah menyiapkan satu penyata mengenai kes itu dan akan dibentangkan pada sidang Dun untuk perbahasan.