Malaysia Dateline

TMJ

Husam cadang TMJ titah laporan Ketua Audit 1MDB dilepas dari OSA

 

Tengku Mahkota Johor layak untuk titahkan agar laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB dilepaskan dari OSA, kata Husam Musa.

Bekas naib presiden Pas, Datuk Husam Musa menyifatkan Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris ibni Sultan Ibrahim layak untuk menitahkan agar laporan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB yang diOSAkan oleh Perdana Menteri   dikelaskan semula sebagai bukan OSA.

Husam mencadangkan perkara ini ekoran laporan ini sudah jatuh ke tangan portal berita penyelidikan, Sarawak Report dan mula mendedahkan satu persatu laporan itu.

Husam bertanya, bagaimana negara boleh membaca laporan penting ini secara sah.

Husam juga mempersoalkan, bagaimana tindakan  mengOSAkan penyelewengan ini dijadikan sebagai satu jenayah.

Datuk Husam Musa, bekas naib presiden Pas.“Bolehkah YDP Agung dan Raja-Raja Melayu menitahkan mereka diberikan taklimat Khas oleh Ketua Audit Negara? Serta menitahkan satu salinan Laporan ini diberikan kepada mereka?

“Kemudian, Raja-Raja menitahkan ia dikelaskan semula sebagai bukan OSA. Diedarkan untuk dibaca oleh seluruh rakyat.

“Saya agak, TM Johor saja, sudah layak menitahkan sedemikian jika sebenarnya PM menghormati Raja-Raja dan tidak ada jenayah yang hendak ditutup,” kata Husam dalam kenyataannya.

Husam yang kini bukan ahli Pas lagi selepas dipecat bertanya, adakah wajar, kerana satu makhluk bernama PM, satu  negara bernama Malaysia perlu dinafikan hak untuk mengetahui kedudukan tentang kepentingan negara mereka demi mengelakkan tindakan ke atas pihak yang telah melakukan dosa ke atas seluruh rakyat.

Laporan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB yang diOSAkan oleh PM jatuh ke tangan Sarawak Report (SR) baru-baru ini.

Menurut Husam, sepanjang laporan SR mengenai 1MDB – belum ada yang dapat dipertikaikan kebenarannya oleh kerajaan.

Bermula hari ini,  SR akan menyiarkan secara bersiri butir-butir dari Laporan AG itu.

Laporan AG menyenaraikan sejumlah USD 6.87 B ‘pelaburan yang tidak dapat disahkan’ atau dalam bahasa mudah – wang negara yang dilesapkan – menerusi 1MDB!

USD6.87 bilion bersamaan RM 27.7 billion.

“Rakyat Malaysia yang gila saja tidak akan sensitif dengan jumlah ini,” kata Adun Salor Kelantan itu.