Malaysia Dateline

Husam sedia debat dan tidak akan lari.

Husam dakwa ada fatwa, bai’ah cerai talak tiga isteri terbatal

Datuk Husam Musa mendakwa, beliau mempunyai fatwa-fatwa yang jelas dari seluruh dunia bahawa bai’ah yang dibuat oleh Pas menjelang pilihan raya lalu yang boleh mencerai isteri ke talak tiga jika melompat parti terbatal.

“Saya akan siarkan fatwa yang pertama iaitu fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Negeri Perlis kerana ia telah disebut oleh YB Nasaruddin,” kata Husam merujuk kepada Exco Agama kerajaan negeri Kelantan, Datuk Nasaruddin Daud.

Sehubungan dengan itu, katanya, wakil-wakil rakyat Pas yang membaca bai’ah itu menjelang pilihan raya umum lalu boleh bila-bila masa keluar dari parti Pas dengan tidak terikat dengan bai’ah tersebut lagi.

Husam berkata demikian dalam satu kenyataan malam tadi selepas kekecohan berlaku dalam Ceramah Mega Pas di Kota Bharu.

Semua wakil rakyat Pas di Kelantan diminta berbai’ah (membuat aku janji atas nama agama) sebelum pilihan raya umum lalu bahawa mereka tidak akan melompat parti dan jika berbuat demikian isteri mereka tercerai dengan talak tiga.

Ekoran itu, tidak ada yang berani meninggalkan Pas walaupun parti itu berpecah kepada dua apabila tertubuhnya Amanah kecuali dua iaitu Dr Hatta Ramli (MP Kubang Kerian) yang masuk Amanah dan Datuk Kamarudin Jaffar (MP Tumpat) yang masuk PKR.

Husam sendiri telah dipecat dan menyertai Amanah kemudiannya.

Cabar mencabar berlaku antara Husam dengan Nasarudin mengenai bai’ah ini sehinggalah mereka bersetuju berdebat.

ceramah mega Pas Kemuncaknya malam tadi apabila Pas menganjurkan ceramah atas nama “Husam lari dari debat bai’ah”.

Dewan Pemuda Pas Kelantan telah menganjurkan ceramah mega itu di perkarangan Stadium Sultan Mohamad ke 1V Kota Bharu.

Atas jemputan timbalan ketua pemuda Pas Kelantan, Nor Azaliza Mohd Alawi yang dibuat melalui facebooknya, Husam hadir malam tadi.

Mulanya beliau berada bersama penonton bagi mendengar ceramah itu selepas dijemput, namun beliau naik ke pentas selepas di ajak oleh penceramah ketika itu, Wan Ismail Wan Jusoh.

Permohonan beliau untuk memberikan ucapan ditolak oleh Datuk Nasaruddin Daud.

Husam kemudiannya diminta meninggalkan majlis itu selepas kekecohan berlaku ekoran tindakan seorang penonton yang meminta Husam berdebat malam itu juga.

Selepas itulah, Husam membuat satu ucapan di sebuah kedai makan yang terletak di perkarangan Kota Darul Naim, pusat pentadbiran kerajaan negeri Kelantan.

POHON MAAF

Husam naik ke pentas ceramah mega Pas selepas dijemput naik oleh penceramah, Wan Ismail Wan Jusoh.

Dalam ucapan itu juga, Husam menuntut agar Pas Kelantan membuat permohonan maaf kepada beliau kerana menggunakan nama beliau dalam ceramahnya malam tadi sehingga boleh membawa implikasi negatif..

“Saya cadang Pas Kelantan minta maaf dengan saya kerana guna nama saya. Menteri Besar yang juga Pesuruhjaya Pas Kelantan, Datuk Ahmad Yakub patut minta maaf kepada saya,” kata Husam dalam satu kenyataan selepas peristiwa kekecohan malam tadi.

Menurut Husam juga, beliau telah menulis tiga pucuk surat kepada Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas bagi memohon salinan minit mesyuarat majlis itu untuk menentukan apakah badan tetinggi dalam Pas itu meluluskan kalimat-kalimat dalam bai’ah Pas yang dibacakan oleh semua bakal calon Pas di Kelantan itu.

Menurut beliau, minit ini perlu untuk menyokong beliau dalam membuat persiapan debat beliau dengan Exco Agama Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Nasruddin Daud mengenai Bai’ah.

Menurutnya, jika beliau diberikan peluang berucap malam tadi, beliau akan terangkan isu bai’ah ini dengan baik agar kesemua pihak memahaminya.

Sehingga kini, kata Husam, Majlis Fatwa Negeri Perlis telah mengeluarkan fatwa mereka mengenai bai’ah ini.

Menurut beliau, fatwa ini bukan dikeluarkan oleh Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin sebagaimana didakwa tetapi oleh Majlis Fatwa Negeri Perlis.

Antara anggotanya adalah Datuk Dr Johari Mat, Naib Ketua Dewan Ulama Pas yang juga Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Kelantan dan juga Timbalan Pesuruhajaya II PAS Kelantan.

“Saya akan mengedarkan fatwa ini tidak lama lagi,” kata Husam yang membayangkan fatwa ini menolak bahawa sesiapa yang melanggar bai’ah ini terus jatuh talak tiga kepada isterinya.

Husam juga mendakwa, beliau telah mendapat fatwa dari pelbagai pihak mengenai bai’ah ini termasuk Ikhwanul Muslimin Sudan, Majlis Fatwa negara Mesir dan lain-lain pihak lagi bagi membuat persiapan kepada debat antara beliau dengan Nasaruddin dan tidak bercadang untuk lari.