Malaysia Dateline

ICERD antara prinsip dan realiti

ICERD: ANTARA PRINSIP DAN REALITI

Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin

Isu ICERD (International Convention on the Eliminate of All Forms of Racial Discrimination) telah menjadi isu negara. Konvensyen Antarabangsa ini sebenarnya telah berfungsi sejak Januari 1969 lagi. Hampir seluruh negara di dunia ini meratifikasikannya. Malaysia, antara negara yang belum. Apabila cadangan meratifikasikan ICERD dibawa ke negara ini, pelbagai pihak dalam kalangan Umat Islam di negara ini telah memberikan pandangan mereka.

Malaysia adalah sebuah negara yg unik berbilang kaum dan harmoni berbeza dengan negara2 lain.. Bangsa melayu malaysia tinggi dengan sikap tolenrasi dan budaya budi pekerti.. Tidak pernah timbul soal diskriminasi antara kaum dan agama dalam negara ini, Maka TIDAK ada keperluan utk malaysia menandatangani ratifikasi icerd..

Dan juga pesanan kepada parti politik jangan ambil kesempatan dari isu icerd ini utk dijadikan modal politik yg mungkin boleh menggugat keharmonian negara,bangsa dan agama..Bagus di atas semangat org islam dan melayu bersatu bantah ICERD tapi bukan membawa nama parti politik demi kelangsungan politik dalam isu ini.. Beri penjelasan, penerangan lengkap bersadarkan fakta kpd semua rakyat malaysia..