Malaysia Dateline

ICERD: Kerajaan ambil kira pandangan semua pihak

Kerajaan akan mengambil kira semua pandangan dan pendirian semua pihak, di samping mengadakan sesi libat urus (public engagement) bersama pemimpin kerajaan dan pembangkang berhubung dengan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri P. Waytha Moorthy berkata apa jua keputusan yang diambil mengenai ICERD, kerajaan memberi jaminan Perlembagaan Persekutuan khususnya Perkara 153 tidak akan dipinda atau dimansuhkan.

“Saya dah jelaskan pendirian kerajaan berhubung ICERD pada Khamis lalu semasa menggulung perbahasan peringkat dasar Belanjawan 2019 Isnin lalu, ingin saya nyatakan lagi kerajaan beri jaminan Perkara 153 Perlembagan Persekutuan tidak akan dipinda atau dimansuh.

“Dan sekiranya ICERD perlu diratifikasi kelak, maka pendirian, pendapat dan cadangan semua pihak akan diambil kira, kita akan adakan public engagement (sesi libat urus) dengan semua wakil kerajaan, pembangkang, semua sekali, kalau hanya selepas itu sekiranya perlu sahaja kita akan ambil tindakan sewajarnya (mengenai ICERD),” katanya ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Belanjawan 2019 bagi Jabatan Perdana Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Berbeza dengan penggulungan Isnin lalu yang menyaksikan beliau diserang Anggota Parlimen terutama daripada blok pembangkang berhubung isu ICERD, kali ini sesi penggulungan Waytha Moorthy berlangsung tenang.

Beberapa anggota Parlimen Barisan Nasional dan PAS yang bangkit mencelah juga tidak menyebut mengenai ICERD sebaliknya meminta menteri itu memberi perhatian terhadap masalah dihadapi masyarakat India di kawasan masing-masing.

Sementara itu, ketika ditemui di lobi Parlimen, Waytha Moorthy berkata beliau sedia membantu siasatan berhubung video klip kenyataannya yang tular di media sosial dengan kandungan memburukkan negara kononnya Malaysia menghadapi masalah pencabulan hak asasi yang serius.

“Boleh. Ya, saya sedia beri kerjasama,” katanya ringkas ketika ditanya pemberita berhubung perkara itu.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim dalam sidang media hari ini memberitahu, polis akan memanggil Waytha Moorthy dalam masa terdekat bagi memberi keterangannya yang didakwa memfitnah dan mengaibkan Malaysia di luar negara.

— BERNAMA