Malaysia Dateline

Imbasan 2017: Pakatan Harapan mara melangkah

Ramai hadir himpunan anti kleptokrasi tanpa kerahan serta salah guna jentera kerajaan seperti lumrah dilakukan BN.

Kesepakatan politik antara AMANAH, Bersatu, DAP dan PKR itu pastinya bukan situasi yang menggembirakan BN dan Pas ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) semakin hampir.

Pembahagian kepimpinan mengikut negeri yang diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 28 Ogos lalu adalah kemuncak isyarat serius blok mega pembangkang itu untuk bertempur di PRU-14.

Serentak itu juga, usaha memujuk Pas bagi mengelak pertembungan banyak penjuru secara rasmi sudah melepasi tarikh luput ekoran sikap pimpinan parti hijau tersebut yang sudah berpatah arang dan berkerat rotan dengan Pakatan Harapan.

Terus mara, Pakatan Harapan melangkah dengan menyelaraskan gerak kerja pilihan raya secara intensif selepas agak tergendala melayan tarik tali dengan Pas yang ketara ‘istiqamah’ mesra memeluk Umno-BN menggunakan topeng Melayu dan Islam.

Hasil mesyuarat tiga jam itu, PKR diputuskan mengetuai Selangor, Pahang, Negeri Sembilan dan Sabah manakala Bersatu mengemudi pimpinan Pakatan Harapan di Johor, Perak, Kedah dan Perlis.

Bagi Kelantan, Terengganu dan Melaka, AMANAH akan mengetuai kempen PRU-14 di tiga negeri terbabit manakala DAP mempengerusikan Pakatan Harapan di Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan dan Sarawak.

Ibarat merungkai simpulan mati, satu demi satu struktur Pakatan Harapan di peringkat negeri dan kawasan kemudiannya secara rasmi berjaya dilancarkan. Tidak lagi bersendirian seperti era Pakatan Rakyat sebelum ini, gerak kerja Pakatan Harapan di peringkat akar umbi adalah melalui sekretariat yang ditubuhkan.

Di Johor, Pakatan Harapan negeri yang dipengerusikan Tan Sri Muhyiddin Yassin merangkap Presiden Bersatu dilancarkan di Dataran Dahlia, Tampoi pada 29 September lalu.

Timbalan Presiden AMANAH, Salahuddin Ayub yang juga Naib Presiden Pakatan Harapan dinamakan sebagai Pengarah Pilihan Raya Pakatan Harapan di selatan tanah air itu.

Tanpa konflik secara terbuka walaupun berbeza fahaman parti, budaya politik rakyat Johor yang bersifat diam-diam ubi berisi menyaksikan Pakatan Harapan tidak mustahil bakal meraih lebih banyak kemenangan di 26 kerusi Parlimen dan 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).

Nun di utara, Pakatan Harapan Kedah mengumumkan barisan kepimpinan jawatankuasa gabungan itu pada 20 Oktober lalu. Pemilihan Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan negeri dilihat berupaya menjentik perhatian ahli Umno yang anti Najib.

Kehadiran mantan Menteri Besar Kedah berkenaan bakal menarik sokongan sebahagian segmen pengundi wanita Umno apa lagi mereka yang non partisan di negeri yang pernah sepenggal ditadbir Pakatan Rakyat.

Sementara itu, Pakatan Harapan Selangor yang diterajui Mohamed Azmin Ali pula mengadakan mesyuarat pertama pada 8 September lalu dengan menambah seorang lagi Timbalan Pengerusi dengan melantik Sivarasa Rasiah yang juga ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR bagi mewakili masyarakat India.

Gelombang sokongan rakyat kepada Pakatan Harapan pada 2017 dapat dilihat dalam siri jelajah di seluruh Semenanjung dengan program anjuran Bersatu paling ketara dilihat menarik kehadiran ramai penduduk setempat.

Ceramah Jelajah Semarak anjuran Bersatu di Jalan Meru Impian, Ipoh pada 3 Disember lalu contohnya, dilimpahi lautan masyarakat setempat dengan sebahagiannya berbaju merah – lambang parti Bersatu.

Bersatu menarik sokongan ramai Melayu menyokong Pakatan Harapan antaranya dalam siri ceramah di Ipoh awal Disember ini.

Walaupun sambutan menggalakkan terhadap ceramah atau perhimpunan bukan satu ukuran mutlak mencerminkan kejayaan pada pilihan raya tetapi situasi itu menjadi antara syarat positif buat Pakatan Harapan pada PRU-14.

Bersatu dilihat sebagai magnet kepada masyarakat Felda yang dihimpit pelbagai isu penindasan untuk mendekati Pakatan Harapan berbanding menjelang PRU-13 lalu.

Jika sebelum ini kehadiran pemimpin parti pembangkang disambut garang dengan caci maki dan pengusiran oleh kumpulan penyokong Umno tetapi kumpulan yang sama itulah kebanyakannya kini sudah bersama Bersatu lantaran pengaruh Tun Mahathir yang juga Pengerusi Pakatan Harapan masih berbisa.

Penampilan sosok bekas Perdana Menteri pada usia 93 tahun di pentas ceramah Pakatan Harapan yang dilihat mengundang minat ramai orang Felda untuk hadir dijangka bakal diterjemah di kertas undi pada PRU-14 nanti.

Akibat pelbagai kepincangan Felda yang didalangi pemimpin Umno, warga peneroka semakin terbuka menyokong Pakatan Harapan.

Di Kelantan yang dikuasai Pas sejak 1990, AMANAH di bawah pengaruh bekas exco, Datuk Husam Musa dan kini Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan hampir setiap hari mengadakan program di peringkat akar umbi khususnya di utara negeri itu.

Daripada pagi sembang di kedai kopi sehingga ceramah bersama rakan-rakan Pakatan Harapan di sebelah malam, penggunaan media sosial melalui siaran langsung melalui Facebook (FB) Live dimanfaatkan oleh kumpulan Ketua Pemuda AMANAH negeri, Hazmi Hassan.

Pada masa sama, pelbagai tembelang berkaitan korupsi dan kepincangan urus tadbir Pas sebagai parti pemerintah di Kelantan didedahkan berserta penyelesaian alternatif sebagai bukti kesediaan Pakatan Harapan menggantikan Pas di negeri itu.

Tidak keterlaluan dikatakan Pakatan Harapan di Kelantan yang diketuai AMANAH paling produktif bertemu dengan segenap lapisan akar umbi meliputi isu ekonomi setempat sehingga menyentuh hal berkaitan alam sekitar.

Keceluparan Pas sepanjang tahun 2017 termasuk mendakwa PKR khianat terhadapnya membawa kepada arahan Biro Politik PKR yang memutuskan partinya di Kelantan mesti melepaskan semua jawatan politik di bawah kerajaan negeri.

Pendirian bermaruah PKR itu jauh bermaruah berbanding Pas di Selangor yang selamba tebal muka berkongsi kuasa dalam kerajaan negeri pada ketika bermusuh dengan komponen Pakatan Harapan.

AMANAH Kelantan melalui gerak kerja Ketua Pemudanya, Hazmi Hassan paling terkedepan bertemu akar umbi termasuk ketika banjir baru-baru ini.

AMANAH Kelantan melalui gerak kerja Ketua Pemudanya, Hazmi Hassan paling terkedepan bertemu akar umbi termasuk ketika banjir baru-baru ini.

Imej Pakatan Harapan di Kedah yang peduli rakyat pula dilihat banyak dibantu oleh gerak kerja AMANAH Kawasan Sik dengan mempunyai program berfokus.

Diketuai Sulaiman Ibrahim atau dikenali sebagai Leman Raja Lawak sebelum ini, sejak beberapa tahun lalu lagi sudah meredah kawasan pedalaman bertemu dan membantu keluarga miskin yang majoritinya mengambil upah menoreh getah.

Lensa aksi protes Pakatan Harapan yang menjadi tumpuan sepanjang 2017 tentunya apabila ibu pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Putrajaya dirantai dan dikunci pada 23 Mei lalu.

Keengganan SPR mengedarkan Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) mendorong Pemuda Pakatan Harapan mengambil tindakan sedemikian selepas pendekatan diplomasi gagal mendatangkan hasil yang positif.

Mulai 21 November pula, Pemuda Pakatan Harapan berkampung protes 42 jam di hadapan Parlimen menuntut harga minyak diturunkan dan subsidi bahan bakar itu dikembalikan.

Aksi protes berembun, berpanas dan berhujan di bahu Jalan Parlimen itu kemudiannya menyaksikan penurunan harga mingguan petrol sebanyak lapan sen dan dua sen bagi diesel mulai 23 November lalu.

Minggu sebelum protes, harga RON95 melonjak paling tinggi sehingga tujuh sen menjadi RM2.38 seliter, RON97 naik enam sen menjadi RM2.66 manakala diesel naik lima sen kepada RM2.25 seliter.

Biarpun panas terik, Pemuda Pakatan Harapan meneruskan protes yang kemudiannya menyaksikan harga petrol turun lapan sen pada minggu berikutnya.

Tanda aras

Pimpinan Pakatan Harapan komited menentang Umno-BN pada PRU14 nanti.

Pengumuman tujuh tindakan Pakatan Harapan untuk 100 hari pertama sejurus mengambil alih Putrajaya termasuk memberi fokus kepada usaha meringankan beban rakyat dan memerangi rasuah pada 14 Julai lalu serta Himpunan Sayangi Malaysia Hapus Kleptokrasi tiga bulan selepas itu dilihat sebagai tanda aras yang signifikan pada nilai permuafakatan keempat-empat parti sepanjang tahun 2017.

Kehadiran ramai orang Melayu sekaligus mengimbangi komposisi penyertaan rakyat berbilang kaum dalam himpunan di Petaling Jaya, Selangor itu menutup propaganda media Umno-BN untuk memanipulasi keadaan kononnya didominasi kaum Cina seperti lazim dicanangkan pada siri himpunan anjuran pembangkang sebelum ini.

Belanjawan Alternatif Malaysia 2018 bertemakan ‘Belanja Berhemah, Potong Cukai, Pilih Harapan’ pula jelas tekad Pakatan Harapan untuk tidak boros berbelanja seperti kerajaan sedia ada dengan bajet Jabatan Perdana Menteri pada 2017 sahaja mencecah sebanyak RM15.9 bilion.

Menghapuskan rejim cukai regresif yang menindas rakyat miskin – cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurunkan kadar hutang isi rumah serta mengembalikan subsidi petrol antara iltizam Pakatan Harapan sejurus menumbangkan rejim Umno-BN dan sekutunya.

Usaha mendaftarkan Pakatan Harapan di bawah satu logo hanya menanti kelulusan Pedaftar Pertubuhan manakala manifesto bersama bila-bila masa sahaja akan diisytiharkan.

Berpijak atas realiti politik mutakhir ini, PRU-14 pada 2018 ini menjadi gelanggang buat calon Pakatan Harapan berentap dengan calon Umno-BN dan Pas demi kesejahteraan rakyat dan kemakmuran Malaysia.

Pakatan Harapan sepanjang tahun 2017 terbukti sarat dengan idea perubahan dan gagasan baharu untuk memerintah yang pastinya akan direbut majoriti daripada 14.6 juta pengundi yang rasional dan cintakan tanah air ini.

Rakyat dilazimkan dengan istilah kleptokrasi ekoran skandal 1MDB yang merompak harta negara.

 

Belanjawan Pakatan Harapan lebih mengutamakan hak rakyat.