Malaysia Dateline

IMDB: 27 kes masih tertangguh di Mahkamah Tinggi, Sesyen

Terdapat 27 kes berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) masih tertangguh di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur dan Shah Alam, kata Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas.

“Kes-kes kolar putih ini membabitkan isu undang-undang yang serius, kompleks dan sukar serta begitu banyak dokumen,” katanya dalam ucapan semasa merasmikan Tahun Undang-Undang 2020, di sini, hari ini.

Thomas berkata sejak Julai 2018, pertuduhan jenayah telah dilakukan terhadap banyak individu berprofil tinggi dalam apa yang dikenali sebagai “kes kleptokrasi’.

“Kebanyakannya berkaitan dengan skandal 1MDB, tetapi terdapat juga kes lain,” katanya.

Untuk memastikan pendakwaan kes berkenaan dikendalikan secara profesional dan kompeten, Thomas berkata Jabatan Peguam Negara (AGC) telah membentuk banyak pasukan diketuai timbalan pendakwa raya (TPR) yang paling kanan dan berpengalaman untuk mengendalikan setiap daripada kes berkenaan.

Ini, katanya telah memberikan tekanan serius terhadap sumber dan tenaga kerja AGC.

Thomas berkata TPR yang ditugaskan untuk menjalankan pendakwaan dalam 27 kes itu bukan sahaja mengendalikan kes berprofil tinggi berkenaan tetapi juga terus mengendalikan kes jenayan lain di unit masing-masing.

“Jarang dalam sejarah negara yang TPR perlu melakukan begitu banyak kerja seperti sekarang.

“Oleh itu, kami memohon budi bicara mahkamah-mahkamah untuk memahami kesulitan kami dan memberikan sedikit ruang dan kelonggaran dalam mengendalikan 27 perbicaraan ini. Perkara ini membabitkan kes yang melibatkan tertuduh yang sama atau peguam bela yang sama, biasanya apabila tarikh perbicaraan kes berkenaan saling bertindih satu sama lain,” katanya.

Thomas berkata pendekatan saling bertolak ansur perlu dilaksanakan supaya tidak berlaku prejudis atau ketidakadilan bagi mana-mana pihak.

Mahkamah perlu memastikan pihak pendakwaan tidak secara sewenang-wenangnya memohon penangguhan, katanya.