Malaysia Dateline

ipic 1mdb 3

IMDB: Apa yang Pas puas hati selepas jumpa Arul Kanda, soal Husam

“Dari mana 1MDB akan memperolehi RM2.5 bilion untuk bayaran kepada IPIC yang termungkir pada 31 Julai lalu kalau bukan dibayar oleh Kerajaan Malaysia menerusi pengeluaran bon,” soal beliau.

“Pelan rasionalisasi mana pula yang menghasilkan RM2.5 billion untuk bayaran itu jika benar 1MDB sendiri membayarnya?

“Secara khusus apa yang dikatakan oleh Timbalan Presiden Pas sebagai ‘Pas berpuas hati’ dengan pelan rasionalisasi itu,” soalnya lagi.

Semalam, Arul Kanda yang merupakan Presiden 1MDB memberikan penerangan kira-kira dua jam kepada Tuan Ibrahim dan hampir 30 ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, serta tokoh jemputan seperti bekas menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sidang meja bulat itu diadakan di Hotel de Palma, Ampang.

“Secara keseluruhan bagi pihak kami kita berpuas hati dengan penjelasan yang dibuat Arul khusus pelan rasionalisasi yang telah dicadang beliau bagi mengatasi kemelut berlaku dalam 1MDB,” kata Tuan Ibrahim pada sidang media selepas sidang tersebut.

Husam turut membangkitkan semula kenapa bayaran pertama kepada Aabar dulu dimasukkan ke dalam akaun syarikat yang salah.

“Apa tindakan yang telah diambil ke atas pengurusan atas ‘kesilapan’ itu sehingga kini,” katanya.

Kenapa katanya 1MDB tidak berterus terang tentang salah pembayaran itu dengan rakyat Malaysia selama ini.

“Jika ia tidak tersalah bayar, kenapa 1MDB tidak berjaya membuktikan hal itu semasa Arbitrasi di London?

“Adakah isu-isu ini dibangkitkan oleh Pas semasa bertemu Arul,” katanya.

Jika semua ini telah dijelaskan dalam pertemuan antara dua pihak itu, beliau mahu perkara itu dikongsikan dengan rakyat jelata.

“Jelaskan kepada umum. Barulah kami boleh faham apa yang telah Pas berpuas hati,” katanya.

Syarikat kerajaan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (IPIC) pada 1 Ogos memberikan masa lima ari bekerja kepada 1MDB untuk melangsaikan hutang AS$603 juta (kira-kira RM2.58 bilion) yang gagal dibayar pada 31 Julai.