Malaysia Dateline

Impak Covid-19: Persatuan pelajar syorkan yuran universiti dikurangkan

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) mengesyorkan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) agar yuran pengajian di universiti dikurangkan.

Presidennya, Ahmad Farhan Rosli berkata, majoriti mahasiswa di universiti datang daripada keluarga berpendapatan rendah dan sederhana (B40 & M40), yang sudah pasti terkesan akibat ketidaktentuan ekonomi negara sepanjang wabak Covid-19 berlaku.

“Berdasarkan perkembangan semasa, sebahagian besar universiti awam dan swasta mengendalikan program akademik secara atas talian sebagai respons kepada resam baharu pengajian tinggi menghadapi pandemik Covid-19.

“Syor ini mengambil kira faktor hampir semua mahasiswa melakukan pembelajaran menggunakan kemudahan persendirian tanpa melibatkan sebarang insfrastruktur mahupun kemudahan universiti,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Ujarnya, PKPIM memahami setiap universiti mempunyai kebebasan dalam membuat apa jua keputusan terkait isu dalaman masing-masing.

Namun katanya, PKPIM melihat isu pembelajaran atas talian ketika PKPB ini melibatkan hampir semua universiti awam mahupun swasta.

“Justeru, PKPIM berpandangan wajar untuk KPT meletakkan suatu polisi tetap dengan mengurangkan yuran bagi sesi pengajian kali ini di semua universiti awam.

“Dalam perkembangan berkaitan, PKPIM juga merayu kepada pihak kerajaan mengekalkan subsidi pengajian tinggi di universiti awam. Ini penting bagi memastikan tiada sebarang kenaikan yuran pengajian bagi mahasiswa baharu yang bakal memulakan pengajian mereka pada kemasukan baharu 2020/2021,” tambahnya.

Katanya lagi, langkah ini bertujuan memastikan peluang untuk melanjutkan pengajian tinggi tidak terjejas serta mampu ditampung terutama bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana, lebih-lebih lagi pada masa sukar sekarang.