Malaysia Dateline

Datuk Seri Mohd Rashid Hasnon (kiri) membuat laporan polis berhubung namanya digunakan untuk menipu duit rakan di Facebook

Individu menyamar TKM 1 P. Pinang di FB, tipu duit rakan

Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Seri Mohd Rashid Hasnon, menjadi mangsa kepada individu yang menyamar dirinya melalui akaun Facebook palsu dan menipu rakannya untuk memindahkan wang ke dalam akaun yang diberikan.

Sehubungan itu, Mohd Rashid meminta orang ramai agar tidak tertipu dengan tindakan individu tersebut kerana dua rakannya telah ditipu.

“Individu itu menghantar mesej melalui akaun Facebook dengan alasan saya kesempitan wang. Apa yang dikesali, dua rakan saya telah tertipu dan masing-masing memasukkan RM100 dan RM780 ke dalam akaun seperti yang diminta,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurut Mohd Rashid, beliau menerima banyak panggilan telefon daripada rakan-rakannya semalam yang mahu tahu mengapa beliau meminta sejumlah wang daripada mereka melalui Facebook.

“Saya amat terkejut kerana saya tidak pernah berbuat demikian termasuk meminta wang sumbangan dari rakan-rakan saya. Menyedari ada yang tidak kena, saya kemudiannya memeriksa akaun terbabit.

“Memang benar, individu tidak bertanggungjawab itu menggunakan nama dan hampir kesemua gambar saya bagi menipu mangsa yang terdiri daripada rakan-rakan saya,” katanya yang menjelaskan laporan polis telah dibuat semalam.

Katanya individu itu meminta kakitangan dan rakan-rakannya memasukkan wang ke dalam dua akaun bank dan akaun Facebook tersebut didapati telah dipadamkan tengah hari semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Timur Laut ACP Mior Faridalathrash Wahid berkata polis telah mengenal pasti suspek tersebut dan sedang berusaha menjejakinya.

Mior Faridalathrash berkata Mohd Rashid membuat laporan polis semalam selepas dimaklumkan mengenai perkara itu oleh kakitangannya kira-kira pukul 9 pagi ketika menghadiri Mesyuarat Exco di Komtar.

“Suspek menyamar menggunakan nama Haji Rashid Bayan Baru dan meminta kakitangan timbalan ketua menteri 1 itu memindahkan wang dan akibatnya, seorang daripada rakan Mohd Rashid telah terpedaya serta mengalami kerugian RM100.

“Mangsa membuat transaksi pindahan wang ke akaun bank suspek melalui perbankan dalam talian dan Mohd Rashid membuat laporan polis kerana takut nama dan gambarnya digunakan untuk penipuan,” katanya.

Mior Faridalathrash berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.