Malaysia Dateline

Ini 31 Ahli Parlimen kerajaan tidak hadir dewan semalam

Ini adalah senarai 31 Ahli Parlimen kerajaan yang tidak hadir dewan bagi mengundi usul pindaan bagi peruntukan subsekyen 4(5) kta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 SOSMA.

Senarai ini dimaklumkan oleh Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Abdul Rahman dan beliau turut memaklumkan undian di dewan semalam adalah hari yang sangat bersejarah dalam sejarah Parlimen apabila usul yang dibawakan oleh Kerajaan telah berjaya ditolak.

“Belum pernah selama ini usul kerajaan berjaya ditolak- tetapi semalam adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia,”kata beliau.

Usul Kerajaan semalam adalah untuk peruntukan subsekyen 4(5) SOSMA (yang membenarkan individu ditahan selama 28 hari tanpa bicara) dilanjutkan tempoh kuat kuasa selama 5 tahun lagi.

“Saya nak sentuh tentang bagaimana keputusan semalam dicapai. Keputusan menyokong (dari kerajaan) – 84 undi. Keputusan menolak (dari pembangkang) – 86 undi

“Ada 2 undi majoriti, jadi usul ditolak.

“Saya nak sebut juga, ada 32 Ahli Parlimen Kerajaan tak hadir ke Dewan untuk mengundi – juga menyebabkan usul ini berjaya ditolak Pembangkang.

Ini 31 Ahli Parlimen kerajaan tidak hadir dewan semalam
Sesi mengundi usul SOSMA di Dewan Rakyat semalam

“Jadi, boleh sahaja kalau kerajaan mahu luluskan usul semalam, tapi mereka memilih untuk tidak hadir ke dalam Dewan Rakyat dan jalankan hak untuk mengundi sebagai Ahli Parlimen.

“Pembangkang, kita Jalan Tegak!” katanya yang juga Presiden Parti Ikatan Demoktratik Malaysia (MUDA) di Facebook.

Mereka yang tidak hadir:

 1. Sembrong (Luar Negara)
 2. Santubong
 3. Tanah Merah (Umrah)
 4. Kuala Pilah
 5. Ayer Hitam (Luar Negara)
 6. Tapah
 7. Kota Marudu
 8. Bandar Tun Razak
 9. Nibong Tebal
 10. Keningau
 11. Rompin
 12. Bukit Gantang
 13. Pekan
 14. Marang
 15. Pagoh
 16. Putrajaya
 17. Kuala Nerus
 18. Kinabatangan
 19. Batang Lupar
 20. Pasir Mas
 21. Lahad Datu
 22. Gombak (Masuk Dewan Lewat)
 23. Padang Besar (Masuk Dewan Lewat)
 24. Pontian
 25. Bagan Datuk
 26. Tasek Gelugor
 27. Pasir Puteh
 28. Ketereh (Masuk Dewan Lewat)
 29. Lenggong
 30. Bintulu
 31. Alor Gajah

Semalam, usul bagi melanjutkan penguatkuasaan subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) gagal mendapat sokongan mencukupi Dewan Rakyat dalam undi belah bahagi, apabila hanya 84 bersetuju manakala 86 tidak bersetuju, manakal 50 lagi tidak hadir.

Ini bermakna, subseksyen berkenaan – yang membenarkan seseorang suspek ditahan sehingga 28 hari tanpa perlu dihadapkan di hadapan majistret – tidak akan lagi berkuat kuasa selepas ia luput pada 31 Julai 2022.

Baca juga: