Malaysia Dateline

Ini 5 adat Melayu yang diguna sampai sekarang tapi bertentangan dengan Islam

Tidak dinafikan sehingga hari ini banyak adat lama yang kita masih amalkan sehingga hari ini terutama ketika menguruskan hal kematian.

Tetapi tahukah anda sebenarnya ada beberapa adat yang boleh dikatakan bertentangan dengan amalan Islam sebenar.

Mengikut perkongsian seorang pemuda yang menggunakan nama Facebook Bro Taufik, dia menyenaraikan beberapa adat Melayu yang bertentangan dengan Islam tetapi masih diteruskan sehingga kini.

Antaranya apabila kita mendengar tentang berita kematian, kita cenderung berkata ‘Al-fatihah’. Tetapi dalam Islam, kita diajar untuk mengucapkan Innalillahi wa inna ilaihi rojiun.

Selain itu kami kongsikan lagi beberapa adat Melayu yang biasa kita buat sehingga hari ini seperti dikongsikan pemuda berkenaan.

1. Usung jenazah

Melayu: Baca Al-fatihah sambil usung jenazah. Jenazah akan ditanam di tempat yang keluarga minta. Contoh meninggal dunia di Sarawak, tapi disebabkan keluarga di Selangor maka jenazah akan dibawa pulang ke Selangor untuk dikebumikan.

Islam: Usung seperti biasa tanpa ada sebarang bacaan dan percepatkan hantar jenazah ke kuburan bukan perlambatkan dengan bacaan tertentu.

Jenazah ditanam di tempat perkuburan yang paling hampir dengan jenazah yang meninggal dunia.

2. Tanam jenazah

Melayu :
– Jirus air dengan jug yang diikat kain putih
– Tabur bunga
– Tabur batu

Islam: Tiada sebarang jirusan air. Jika jirus air atas alasan untuk melembapkan tanah tidak mengapa namun jika air dijirus agar mayat sejuk maka ini kepercayaan yang merosakkan aqidah.

3. Kubur jenazah

Melayu:
– Kubur dihias bagai pengantin
– Kubur ada bangunan
– Kubur ada nama, tarikh hidup dan mati
– Ada pakej upah baca Al-Quran
– Batu nisan dua
– Kubur dijadikan masjid tempat beribadah dan meminta
– Perlu beri wang kepada orang solat jenazah
– Perlu beri wang kepada penggali kubur
– Perlu sediakan wang sekurang kurangnya RM1000. MasyaAllah.

Islam:
– Kubur tidak ditinggikan malah diratakan, tiada hiasan.
– Kubur tiada bangunan
– Kubur tiada sebarang kapur, nama, tarikh hidup dan mati
– Tiada upah bacaan Al Quran di kuburan
– Batu nisan 1
– Tempat beribadah di masjid bukan di kuburan
– Tiada wang pun diperlukan kerana tugas uruskan jenazah adalah Fardu Kifayah bagi umat Islam.

4. Kenduri arwah

Melayu:
Keluarga si mati buat upacara ritual kenduri bagi arwah dengan bacaan tertentu, doa tertentu, surah Yasin sambil dihadiri tekong tahlilan arwah bagi mengisi perut tetamu dengan juadah makanan walau keadaan susah dan terpaksa. Bersedekah tidak salah dengan meluruskan niat.

Dilakukan selama 7 hari, 40 hari dan 100 hari atas kepercayaan agar mayat tidak diseksa dan tidak disoal di dalam kubur.

Islam:
Tiada kenduri buat jenazah. Yang ada ialah mendoakan jenazah di mana saja berada.

Allahummaghfirlahu warhamhu waafihi wa’fuanhu ( jenazah lelaki). Allahummafirlaha warhamha waafihi wa’fuanha ( Jenazah wanita)

Jiran terdekat memberikan makanan kepada keluarga si mati kerana mereka sedang berada di dalam kesusahan dan kesedihan.

5. Talqin

Melayu:
Talqin akan dibaca di atas kubur oleh imam yang diupah. Imam akan berikan jawapan bocor kepada si mati untuk jawab soalan kubur. Imam dan makmum duduk di atas kubur sambil imam membaca talqin dengan menyebut nama fulan/fulanah binti ibu.

Islam:
Tidak ada sebarang talqin bocorkan jawapan kepada jenazah. Kerana jenazah sudah membawa amalannya sendiri untuk menjawab soalan di kubur.

Luruskan niat jika talqin sebagai dakwah untuk saling mengingati hari kematian akan tiba kepada yang menziarahi si mati di kuburan itu tidak mejadi kesalahan, kerana Allah ingin kita saling mengingati tentang hari kematian.