Malaysia Dateline

Israel cabar keamanan, keharmonian di Baitulmaqdis, kata Ahmad Zahid

Israel dan sekutunya mencabar keamanan dan keharmonian di Baitulmaqdis yang didambakan masyarakat dunia, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata hakikatnya masyarakat dunia mahukan keamanan dan keharmonian dikekalkan di Baitulmaqdis, namun ini dicabar Israel yang memindahkan ibu kotanya ke bandar itu.

“(Pertubuhan) Bangsa Bersatu telah adakan perhimpunan luar biasa yang mana usul (menolak Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel) telah diterima 128 negara.Masyarakat dunia mahukan keamanan dan keharmonian beragama.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Namun negara kecil ini (Israel) mencabar hak orang beragama Islam, beragama Kristian untuk berada di sana (Baitulmuqaddis),” katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2017 di Dataran Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan, Bandar Hilir malam tadi.

Turut hadir Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin, dan lebih 8,000 pengunjung termasuk pelancong dari dalam serta luar negara.

Ahmad Zahid berkata pemimpin masyarakat Kristian Katholik turut menyertai perhimpunan menolak Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel, yang diadakan di Putrajaya baru-baru ini, menunjukkan masyarakat berbilang agama di negara ini faham mengenai kepentingan keamanan dan keharmonian untuk sesebuah negara.

Justeru, beliau berkata rakyat Malaysia terutama generasi muda perlu mempertahankan keamanan, keharmonian, kecintaan dan semangat kekitaan yang dikecap sejak sekian lama.

“Keharmonian memang sukar untuk dicapai tetapi keharmonian tetap menjadi tonggak perpaduan rakyat kita, ini uniknya Malaysia dan kita semua harus bersyukur dengan terus pertahankan keamanan dan keharmonian ini,” katanya.

Katanya walaupun mempunyai perbezaan pendapat, agama dan latar belakang, Islam telah mengajar semua supaya saling menghormati antara satu sama lain dan ini merupakan tonggak rakyat Malaysia untuk sekian lama.

“Kita mesti belajar menghormati agama lain dan orang lain supaya agama kita dan kita sendiri dihormati,” katanya.

Ahmad Zahid berkata kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah berjaya mengekalkan keamanan dan kehormanian ini, maka adalah menjadi tanggungjawab rakyat Malaysia untuk terus mempertahankannya.