Malaysia Dateline

Shahri Samad

Isu babit FGV perlu diselesaikan segera, kata Shahrir

Kemelut dalaman Ahli Lembaga  Pengarah dalam Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) perlu diselesaikan dengan segera untuk kebaikan anak syarikat dan Felda.

Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, jika masalah ini berpanjangan, ia boleh merendahkan moral di kalangan pekerja FGV.

“Saya yakin bahawa masalah ini akan dapat diselesaikan tetapi kita perlu melakukannya dengan cepat,” katanya kepada media selepas menyampaikan sumbangan Hari Raya kepada 360 penerima dari keluarga yang kurang bernasib baik hari ini.

Shahrir berkata, tindakan segera diperlukan untuk menstabilkan syarikat itu untuk mendapatkan semula keyakinan pelabur.

Pada Selasa, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Datuk Zakaria Arshad dan tiga yang lain telah diarahkan bercuti oleh Pengerusi Tan Sri Isa Samad sementara menunggu siasatan antara Delima Oil and Safitex, sebuah syarikat Afghan dengan mana ia mempunyai urusan perniagaan.

Tiga yang lain digantung ialah ketua pegawai kewangan FGV Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading Ahmad Salman Omar, dan Delima Oil Products Pengurus Besar Kanan Kamarzaman Abd Karim.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala telah dilantik sebagai pihak yang bebas untuk mengumpul fakta-fakta mengenai kes itu.