Malaysia Dateline

Isu Falsafah dan Isu Semasa

Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik di petik di Twitter pada 25 September, bahawa pelajar universiti awam perlu mengambil ‘Falsafah dan Isu Semasa’ dan ‘Penghayataan Etika dan Tamadun’ sebagai mata pelajaran wajib.

Ramai orang menganggap subjek falsafah adalah menakutkan dan meletihkan. Tetapi hakikatnya, falsafah adalah sains berfikir dan melalui falsafah kita dijangka membuat analisa, mencari kebenaran, dan kemudian merancang penyelesaian.

Secara harfiah, falsafah bermakna “cinta akan kebijaksanaan.” Mempelajari falsafah bermula dan adalah merupakan satu keajaiban. Dan dijangkakan ia juga berakhir dengan keajaiban, apabila pengajaran falsafah telah diajar dengan cara yang terbaik seperti yang pernah dicadangkan oleh Alfred North Whitehead.

Yang agak musykil, mengapa kita tidak merujuk kepada Falsafah Islam yang merupakan dinamika kepada seluruh ilmu dan pengetahuan melalui al-Quran, Nas dan Hadis. Atau mungkin kita sendiri ketandusan ahli fikir dan falsafah Melayu dan bahan penulisan dan teks falsafah tersendiri.

Maka dengan sebab itu, kita seolah gagal untuk melahirkan ahli falsafah kita sendiri. Falsafah sememangnya jawapan kepada persoalan. Bagi sesetengah orang, matlamat falsafah adalah pandangan dunia yang sistematik.

Anda boleh dianggap sebagai seorang ahli falsafah apabila anda dapat mencari jawapan kepada sebarang fakta, di syurga atau di bumi. Ahli falsafah memang telah menyediakan teori-teori sejarah, keadilan, keadaan, alam semula jadi, pengetahuan, cinta, persahabatan: anda sebut apa sahaja.

Secara prinsipnya, sesuatu falsafah berupaya menjadikan sebuah bilik dalam keadaan teratur dan memenuhi kriteria asas: kunci utama digantung ditempat kunci, pakaian hendaklah dilipat atau digantung dengan baik kecuali kita ingin memakainya, buku-buku disusun di rak buku kecuali kita membaca dan tidak bertaburan.

Secara analogi, ahli falsafah yang sistematik mempunyai prinsip utama di mana untuk membina pandangan dunia. Kita juga tidak boleh lari kepada jawapan yang salah.

Adakah falsafah sistematik ditakdirkan untuk kegagalan? Ada yang percaya demikian. Oleh itu, sistem falsafah telah melakukan banyak kerosakan. Apabila doktrin falsafah didapati tidak merosakkan, pada masa yang sama ia menyebarkan idea-idea palsu dan merangsang perdebatan yang tidak berguna.Oleh itu, pendekatan sistematik yang berlebihan kepada teori jiwa dan kerohanian menyebabkan soalan yang diajukan mungkin menyukarkan pemikiran yang normal.Falsafah juga merupakan pembelajaran terhadap sikap. Keajaiban falsafah adalah metodologi.

Tidak kira topik yang dibincangkan dan apa yang kita buat; falsafah adalah tentang pendirian yang kita ambil terhadapnya.Falsafah adalah sikap yang membawa anda untuk mempersoalkan apa yang paling jelas.

Persoalan juga timbul dikemukakan mengenai apa dan bagaimana anda boleh dianggap sebagai seorang ahli falsafah?Pada masa kini kebanyakan ahli falsafah terdapat di dunia akademik.Tetapi pastinya anda tidak perlu berstatus profesor untuk dikatakan sebagai ahli falsafah.

Beberapa tokoh penting dalam sejarah falsafah melakukan sesuatu yang lain dalam kehidupan mereka. Oleh itu, jika anda mempunyai pandangan dunia yang sistematik atau sikap yang betul, anda mungkin bercita-cita untuk dipanggil ‘ahli falsafah’. Berhati-hati walaupun: sebutan mungkin tidak selalu membawa reputasi yang baik! Memang, suatu ketika falsafah dianggap berperanan protagonis.

Walau bagaimanapun, pada masa kini, ia mungkin diperbesarkan agar dianggap sedemikian. Adalah lebih sesuai jika falsafah mungkin memberikan sumber yang berharga untuk memikirkan soalan asas. Hubungan mendalam dan pelbagaian yang harus difahami mengenai falsafah dengan ilmu sains lain jelas dapat dilihat melalui cabang-cabang falsafah sedia ada.

Falsafah mempunyai beberapa bidang teras: metafizik, epistemologi, etika, estetik dan logik.Terdapat cabang tambahan yang lebih standard: falsafah politik, falsafah bahasa, falsafah fikiran, falsafah agama, falsafah sains.

Lain-lain domain yang khusus: falsafah fizik, falsafah kajihayat, falsafah makanan, falsafah budaya, falsafah pendidikan, falsafah antropologi, falsafah seni, falsafah ekonomi, falsafah undang-undang, falsafah alam sekitar, falsafah teknologi.

Pengkhususan penyelidikan intelektual kontemporari telah turut menjejaskan keajaiban ini. Dengan beberapa isu lain, dimana dikatakan kita tidak ramai yang mampu mengajar subjek falsafah dan isu semasa, termasuklah kurang ahli atau kepakaran dalam subjek ini maka adalah sukar untuk mengetahui samada kehendak agar subjek ‘falsafah dan isu semasa’ dan ‘penghayatan etika dan tamadun’ dapat direalisasikan.

*Penulis adalah seorang pendidik senior