Malaysia Dateline

Isu Jana Niaga: Kerajaan Negeri,Unisel, MBI sedia bekerjasama dengan SPRM

Kerajaan Negeri Selangor, Universiti Selangor dan Pemerbadanan Menteri Besar Selangor bersedia memberi kerjasama penuh dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap isu membabitkan Jana Niaga dan Unisel.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pembangunan Modal Insan,Sains, Tekologi dan Inovasi Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata pendekatan penyelesaian pertikaian yang diambil oleh Jana Niaga dan Unisel adalah diputuskan di peringkat Lembaga Pengarah.

“Setiap proses yang dilaksanakan telah diambil dengan mengutamakan kepentingan universiti dan terutamanya pelajar.

“Oleh itu, kami serahkan kepada pihak SPRM untuk melakukan siasatan ke atas perkara ini, dan pada masa yang sama akan memberikan segala bukti serta keterangan yang diperlukan,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Pagi tadi Pegawai SPRM menyerbu Unisel, Kampus Shah Alam, pejabat Jana Niaga Sdn Bhd, Desa Pandan dan pejabat Menteri Besar Diperbadankan (MBI), Selangor di Shah Alam.

Ia dipercayai ada kaitan dengan siasatan pembayaran oleh MBI kepada Jana Niaga bagi projek di Unisel.

Seramai enam pegawai SPRM memasuki UNISEL Kampus Shah Alam dipercayai membabitkan siasatan terhadap isu pertikaian kontrak antara universiti itu dengan sebuah syarikat kontraktor.

Mereka memasuki bahagian pentadbiran Uunisel di Seksyen 7 di sini, dengan diiringi pegawai universiti itu.

{loadposition myposition}