Malaysia Dateline

Isu kewarganegaraan: Pas ingatkan DAP tidak campur urusan KDN

Pas memberi amaran kepada DAP dan semua pihak untuk tidak mencampuri secara keterlaluan urusan permohonan kewarganegaraan yang berada di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Timbalan Presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, DAP secara agresif memberi tekanan untuk melonggarkan syarat kewarganegaraan termasuk cadangan meminda Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, pindaan Perkara 14 Perlembagaan itu akan membolehkan taraf kewarganegaraan diberi secara automatik kepada anak yang lahir di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan lelaki luar negara.

“Pindaan ini hanya akan membuka ruang kepada dwi kerakyatan atau pertindihan taraf kewarganegaraan anak.

“Penganugerahan taraf kewarganegaraan di Malaysia sangat mementingkan syarat perkahwinan dan kekeluargaan.

“Pada masa ini, KDN perlu diberikan ruang untuk mengemaskini kelemahan yang terdapat dalam proses kewarganegaraan sehingga menyebabkan rasuah dan salah guna kuasa dalam pemberian kad pengenalan,” katanya.

Beliau menerusi satu kenyataan hari ini juga berkata, rakyat juga sangat bimbang dengan situasi lambakan pemegang-pemegang kad pengenalan yang tidak tahu berkomunikasi dalam Bahasa Melayu.

walhal katanya, pengetahuan asas dan sesi temuduga ujian Bahasa Melayu adalah pra syarat untuk mendapatkan taraf kewarganegaraan.

“Pas mahu KDN terus membongkar dan menangkap semua dalang yang terlibat dalam isu penjualan MyKad.

“Isu ini sangat bahaya dan perbuatan khianat berbanding pelbagai isu remeh temeh yang sengaja ditularkan untuk menutup kontroversi ini,” jelasnya.SITI NUR