Malaysia Dateline

Isu tudung: Pemuda PH seru jabatan, kementerian ambil tindakan

Biro Undang-Undang Pemuda Pakatan Harapan menyelar tindakan majikan hotel yang tidak membenarkan kakitangan mereka yang beragama Islam dan bertudung untuk berkhidmat di kaunter perkhidmatan pelanggan.

Ketuanya, Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, sikap majikan terbabit bukan sahaja tidak demokratik dan tidak menghormati kebebasan asasi individu bahkan juga tidak berperlembagaan.

“Perkara 3 Perlembagaan jelas menyatakan bahawa Islam adalah agama Persekutuan manakala Perkara 11 Perlembagaan memberikan hak kepada setiap warganegara untuk bebas mengamalkan ajaran agama masing-masing selagi mana ianya tidak menjejaskan ketenteraman awam, kesihatan awam atau akhlak,” ujarnya.

Timbalan Pengerusi Biro Undang-Undang (KANUN) Parti Amanah Negara (AMANAH) itu berkata, pemakaian seseorang Muslim untuk mengamalkan ajaran agamanya adalah hak yang dijamin Perlembagaan.

Hal tersebut, jelasnya, dapat dilihat pada keputusan oleh Mahkamah dalam kes Meor Atiqulrahman Bin Ishak dan lain lawan Fatimah Bte Sihi dan lain-lain [2000] 5 MLJ 375.

Sehubungan itu, Wan Anwar menyeru jabatan dan Majlis Agama Islam serta agensi dan kementerian berkaitan mengambil tindakan segera dan sewajarnya bagi mengelak isu sama berulang.

“Perlembagaan juga melalui Perkara 8 melindungi semua warganegara Malaysia daripada sebarang diskriminasi,” tegasnya lagi dalam satu kenyataan.