Malaysia Dateline

Jamal dibicarakan atas dua lagi pertuduhan

Mahkamah Majisteri hari ini  menuntut  perbicaraan ke atas dua  lagi pertuduhan membabitkan Datuk Seri Jamal Md Yunos.

Merekodkan rayuan tidak bersalah, Ketua Umno bahagian Sungai Besar didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap Pua Jun Jie, 19, di hadapan Sekolah Kebangsaan Parit 7 Sungai Leman, Sekinchan pada 3.15 petang pada 9 Mei .

Jika sabit kesalahan, Jamal akan menghadapi satu tahun penjara atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya.

Beliau juga didakwa membuang pita penyitaan dan mengeluarkan notis penutupan yang disiapkan oleh Pejabat Daerah Sabak Bernam pada jam 3 petang pada 31 Dis 2016 di Sekinchan Fisherman Village Hotel and Resort di Sekinchan.

Bagi pertuduhan kedua, Jamal berdepan dengan denda tidak lebih daripada RM2,000 atau penjara tidak lebih daripada satu tahun atau kedua-duanya, dan denda tidak lebih daripada RM200 sehari selagi kesalahan berterusan, jika sabit kesalahan.

Tuduhan itu dibacakan kepadanya di hadapan Majistret Mohd Azali Ibrahim.

Majistret yang dibenarkan untuk jaminan ditetapkan pada RM1,800 untuk pertuduhan pertama dan menetapkan 25 Oktober depan untuk pendengaran kes.

Pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa raya Saphirra Selamat manakala Jamal diwakili oleh tiga peguam; Datuk Mohd Imran Tamrin, Datuk Sulaiman Ismail dan Muhammad Nor Tamrin.