Malaysia Dateline

Jamal dipercayai lari ke Pulau Karimun, Indonesia

Datuk Seri Jamal Yunos dipercayai telah melarikan diri ke Indonesia dua hari lalu selepas hilang dari Hospital Pakar Ampang semasa di bawah penahanan polis.

Menurut laporan oleh Sinchew, ketua bahagian Umno Sungai Besar itu dipercayai melarikan diri pada 27 Mei ke Pulau Karimun, Indonesia yang terletak hanya 10 kilometer dari pantai barat daya Johor.

Pulau Karimun terkenal dengan perniagaan pelacurannya dan merupakan destinasi hujung minggu yang popular bagi rakyat Malaysia dan rakyat Singapura yang mencari keseronokan haram, kata World Buzz.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Fadzil Ahmat enggan mengesahkan laporan itu, dengan mengatakan hanya polis yang melakukan apa sahaja untuk mencari Jamal dan meminta beliau disenarai hitam oleh Jabatan Imigresen.

Pihak berkuasa sedang mencari waran tangkap untuk pemimpin Baju Merah, yang ingin memudahkan siasatan ke sembilan kes jenayah.

Jamal ditangkap minggu lalu dan diletakkan di bawah jagaan kerana didakwa memaparkan senjata api dalam gambar yang menjadi virus di laman web media sosial.

Pada 25 Mei – menghilang dari hospital di mana dia sedang dirawat untuk masalah belakang – Jamal juga didakwa menyebabkan gangguan awam di bangunan sekretariat negeri Selangor di mana dia telah memecahkan peti bir dengan hammer.

Pada keesokan harinya, Jamal bercakap melalui peguamnya bahawa kehilangannya hanyalah salah faham, kerana dia bergegas untuk membuat ikat jamin sebelum banknya ditutup.

Beliau berjanji akan hadir di ibu pejabat polis Ampang Jaya untuk menyelesaikan proses jaminannya – tetapi tidak hadir.

Sebaliknya, dia merakamkan video tujuh minitnya sendiri, di dalam kawasan ladang kelapa sawit mendakwa bahawa ada “tangan tersembunyi” yang memerintahkan polis mensasarkan kepadanya.