Malaysia Dateline

Jaminan Menteri Pas nak buka Parlimen tidak boleh dipercayai, kata Guan Eng

Jaminan Menteri Undang-Undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan bahawa Parlimen akan bersidang semula pada waktu yang tepat sebelum atau selepas berakhirnya Darurat pada 1 Ogos, tidak memiliki sebarang nilai.

Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berkata, pemimpin Pas itu telah terbukti tidak boleh dipercayai setelah mungkir janji sebelum ini untuk melaksanakan penurunan umur pengundi dari 21 kepada 18 tahun (Undi18) menjelang Julai 2021.

“Menyatakan bahawa Parlimen akan dibuka semula setelah berakhirnya Darurat tidak bermakna, apabila tidak ada kuasa undang-undang yang dapat menggantung Parlimen selain daripada kuasa darurat.

“Daripada jaminan yang tidak bermakna, Takiyuddin harus menjelaskan sebab penolakan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk mematuhi titah Yang di-Pertuan Agong, bahawa Proklamasi Darurat tidak menghalang Parlimen untuk bersidang bagi membenarkan Ahli Parlimen, untuk menjalankan tugas semak imbang mereka terhadap pengawasan kerajaan dan pemeriksaan awam,” ujar Guan Eng dalam kenyataan.

Malah, katanya, kerajaan PN juga telah gagal menggunakan kuasa darurat untuk mengurus dan mengawal gelombang ketiga jangkitan Covid-19 yang meningkat sehingga Malaysia menjadi negara terburuk di ASEAN dalam jumlah kes wabak itu dari segi per kapita.

Tambahnya, jelas bahawa menggantung Parlimen tidak membantu mengekang lonjakan Covid-19 kerana Parlimen bukanlah penyebab dan sumber kes wabak itu.

“Menggantung Parlimen juga tidak dapat membantu mengatasi kadar vaksinasi yang rendah sekarang.

“Sebaliknya, PN harus mengakui ketidakcekapan, kegagalan pengurusan krisis dan amalan dua darjat mereka dalam melaksanakan SOP Covid-19 dengan denda yang berat terhadap rakyat sementara Menteri dibebaskan tanpa hukuman atau dihukum dengan ringan,” ujarnya.

Ujar Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP, dakwaan Takiyuddin bahawa kerajaan masih berfungsi dan pandangan rakyat dapat disuarakan melalui Jawatankuasa Khas Bebas untuk Darurat, telah mengabaikan hak perlembagaan dan melanggar mandat pilihan raya.

“Takiyuddin tidak jujur ​​untuk mendakwa lagi bahawa penyalahgunaan kuasa dipantau dan ditangani oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara Parlimen (PAC).

“Pengerusi PAC dan Ahli Parlimen Ipoh Timur Wong Kah Woh, dengan tegas menolak dakwaan Takiyuddin bahawa mereka dibenarkan untuk berfungsi.

SPRM jadi alat serang pembangkang

Katanya lagi, SPRM juga dilihat tidak lagi bebas, tetapi telah dijadikan senjata politik untuk menyerang pemimpin pembangkang, selain dilihat gagal bertindak terhadap kartel “menteri” yang memiliki kekayaan yang tidak dapat dijelaskan.

Malah, SPRM juga seperti tidak endah terhadap menteri yang secara terang-terangan mengeluarkan surat sokongan untuk kontrak kerajaan selain mengesyorkan ahli keluarga untuk jawatan kerajaan.

”Adalah tidak jujur ​​bagi Takiyuddin untuk membenarkan agensi kerajaan mengambil alih peranan perlembagaan Ahli Parlimen bagi memberikan semak imbang yang sewajarnya.

“Ini bukan kali pertama Takiyuddin dianggap tidak boleh dipercayai ketika dia pernah berjanji pada November tahun lalu di Parlimen untuk melaksanakan Undi18 dan pendaftaran automatik pemilih menjelang Julai 2021,” katanya.

Untuk rekod, Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan bahawa Undi18 hanya akan dilaksanakan selepas September 2022, dan bukan pada 20 Julai 2021.

“Sekiranya Takiyuddin berani mengelirukan Parlimen, bagaimana kita dapat bergantung dan percaya dengan pernyataan awamnya bahawa beliau akan buat seperti yang dikatakan?” tambah Guan Eng.