Jangan biarkan kami ditindas, pemilik tanah Kg Sungai Baru tuntut PM campur tangan

Oleh Oleh BORHAN AHMAD

Selepas hampir sebulan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim berjanji untuk mengadakan libat urus dengan mereka dan pemaju tetapi gagal sehingga kini, pemilik tanah Kampung Sungai Baru, Kg Bharu menuntut agar Perdana Menteri campur tangan.

Ini kerana, walaupun janji mahu menyelesaikannya dibuat pada 13 Disember lalu di Dewan Rakyat, sehingga kini tidak ada libat urus itu dibuat oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim dengan mereka.

Yang akan datang pada minggu depan, 19 Januari, adalah mereka sessi pendengaran kedua cadangan pengambilan tanah mereka yang akan dibuat oleh Pejabat Tanah dan Galian Kuala Lumpur mengikjut Akta Pengambil Tanah.

“Janji Menteri Wilayah Persekutuan, pembangunan Kampung Sungai Baru akan berlaku jika kami bersetuju dengan pampasan yang diberikan dalam suasana win win.

“Namun kami agak terkejut, sessi kedua pendengaran akan dilakukan sedangkan janji YB menteri belum dilaksanakan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk Kampung Sungai Baru, Eli Suzana (gambar) dalam sidang media mereka petang semalam.

Ili Suzana dalam sidang media petang semalam.

“Kami menuntut mereka campur tangan dan jangan membiarkan PTG, Perbadanan Kampung Bharu (PKB) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membuat penindasan dan penganiayaan terhadap pemilik yang mempunyai geran yang sah dan sekali lagi saya tegaskan kami bukan setinggan,” kata beliau.

Pihak pemaju akan mengambil alih tanah Kampung Sungai Baru yang teletak antara Kampung Baru dan sungai yang memisahkan mereka dengan KLCC itu dengan menggunakan Akta Pengambil Tanah selepas tidak semua penduduk bersetuju dengan cadangan pembelian mereka.

Ini kerana, tanah mereka hanya akan dibeli dengan harga sekitar RM500 sahaja sekaki persegi.

Menurut jurunilai swasta yang mereka lantik, harga tanah mereka tidak kurang RM1500 per sekaki persegi tetapi pihak pemaju hanya mahu membayar RM500 sekaki persegi sahaja, kata Ili Suzana.

Beliau mewakili 37 pemilik tanah rumah teres yanhg terletak di Kampung Sungai Baru mengadakan sidang media bersama mereka semalam.

Ketika Pakatan Harapan memerintah, Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Khalid Abdul Samad menawarkan harga RM1,000 sekaki persegi untuk kerajaan membeli tanah mereka bersama tanah Kampung Bharu.

Ketika itu, pelbagai dakwaan dihalakan terhadap Khalid termasuk mahu menjadi broker tanah dan harga yang ditawarkan oleh Khalid terlalu rendah.

Namun belum sempat ia dilaksanakan, kerajaan PH jatuh dan kini di bawah kerajaan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri dari Umno, Akta Pengambilan Tanah akan digunakan untuk mengambil tanah mereka.