Malaysia Dateline

Datuk Seri Mohd Shafie Apdal

Jangan ganggu siasatan SPRM – Shafie

Tidak ada pihak harus mencampuri atau dilihat mencampuri siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pemberian projek infrastruktur asas bernilai RM3.3 bilion di Sabah.

Dalam satu kenyataan, bekas menteri kemajuan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pihak-pihak berkenaan tidak wajar membuat sebarang kenyataan umum atau pengakuan tidak bersalah agar tidak berlaku tolak ansur terhadap integriti siasatan SPRM.

Mengenai kenyataan Timbalan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan tentang pemberian projek infrastruktur asas, Shafie berkata:

“Adalah agak pelik dan jenaka melihat pihak berkuasa negeri tergesa-gesa mengaku tidak bersalah secara umum dan mengalihkan kesalahan kepada Kementerian Kemajuan Luar bandar dan Wilayah, sedang siasatan SPRM masih berjalan.

“Ini menyebabkan saya memberi respons terhadap kenyataan Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berhubung pemberian projek bernilai RM3.3 bilion yang berkaitan penangkapan dua pegawai kanan kerajaan negeri baru-baru ini.

“Dinyatakan bahawa projek itu diberikan pada 2010 semasa penggal saya sebagai Menteri yang tertanggungjawab terhadap Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

“Ia juga menunjukkan bahawa projek itu tidak dikendali oleh kementerian saya,” kata Shafie yang juga Ahli Parlimen Semporna.