Malaysia Dateline

Jho Low setuju serah semua aset kepada DoJ

Ahli perniagaan kontroversi, Jho Low dikatakan bersetuju menyerahkan semua aset miliknya kepada Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan yang didedahkan portal Sarawak Report, tindakan Jho Low atau nama sebenarnya Low Taek Jho itu, bagaimanapun, tidak akan memberi sebarang kerugian kepadanya.

Sebaliknya, semua aset yang diserahkan kepada DoJ dipercayai mengalami penurunan harga antaranya hartanah di New York, AS, pesawat peribadi di Singapura dan kapal layar mewah, Equanimity.

“Disaat semua aset milik Jho Low mula bertukar menjadi liabiliti, beliau bertindak menyerahkannya kepada pihak berkuasa,” katanya seperti dilapor BHonline semalam.

Pendedahan itu dibuat selepas ahli perniagaan yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menggugurkan tuntutannya terhadap Hotel Park Lane di New York dan membenarkan hartanah itu dijual kepada syarikat pelabur Mubadala yang dimiliki oleh kerajaan Abu Dhabi.

Hotel mewah itu antara aset di AS yang dipercayai dibeli oleh Jho Low menggunakan wang 1MDB.

Pada 2013, Jho Low membeli hotel itu secara usaha sama dengan pemaju hartanah Witkoff Group pada harga AS$654 juta bagi mendapatkan 85 peratus pemilikan.

Syarikat pelabur Mubadala turut membayar sebanyak AS$135 juta kepada Jho Low pada akhir 2013, untuk mendapatkan kepentingan dalam hotel itu.

Bagaimanapun, menurut laporan Sarawak Report, harga hotel berkenaan mulai merudum dan memerlukan pengubahsuaian.

Dengan menyerahkan hotel berkenaan kepada pihak lain, Jho Low bukan saja dapat berjimat dengan tidak mengeluarkan wang untuk memperbaikinya, malah tidak perlu membayar lebihan pinjaman.