Malaysia Dateline

Pejuang Daesh hanya melakukan perkara perkara yang sia sia dan kematian yang mereka mahukan bukanlah syahid

Jihad Daesh bukan jihad sebenar, kata Jakim

Jihad yang dibawa kumpulan militan Daesh bukan jihad yang sebenar seperti yang didakwa mereka kerana ia amat bertentangan daripada ajaran agama Islam, kata Ketua Penolong Pengarah Kanan Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) Ruslan Said.

Beliau berkata Islam tidak menganjurkan aktiviti keganasan seperti yang dilakukan Daesh.

“Pejuang Daesh hanya melakukan perkara-perkara yang sia-sia dan kematian yang mereka mahukan bukanlah syahid.

“Ia terpesong dengan akidah umat Islam kerana Islam adalah agama yang mencintai keamanan,” katanya ketika berucap pada sidang khas ‘Ancaman Daesh Bertapak di Malaysia’ di Bangi semalam.

Sidang khas itu diadakan bertujuan untuk memberi pemahaman yang lebih menyeluruh mengenai keseriusan ancaman Daesh terutama golongan muda kerana golongan itu menjadi sasaran untuk direkrut menjadi ahli.

Roslan berkata penglibatan rakyat Malaysia dalam perjuangan Daesh disebabkan sifat ehsan atau kasihan melihat kesengsaraan umat Islam di luar negara.

Ia juga didorong dengan sifat yang ingin memberitahu dunia bahawa perjuangan Deash adalah Islam dan jihad, katanya.

Fello Kehormat Kanan Universiti Islam Malaysia (UIAM) Datuk Wan Zahidi Wan Teh berkata umat Islam di negara ini perlu memperkasakan diri dengan ilmu fiqah kerana perjuangan angkat senjata bukanlah semata-mata jihad.

“Selain itu, berbakti kepada ibu bapa juga merupakan jihad.

“Terdapat satu kisah di mana seorang anak muda dilarang Rasulullah untuk menyertai peperangan dan disuruhnya pulang kerana berbakti kepada ibu bapa itu juga adalah jihad, katanya.