Malaysia Dateline

Johor sokong pindaan RUU 355

Johor menyokong cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 kerana melihat perkara tersebut perlu dalam memastikan jenayah berkaitan masyarakat Islam dapat dibendung.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor Abd Mutalip Abd Rahim berkata Akta 355 tidak akan mempengaruhi masyarakat bukan Islam dan mereka tidak perlu takut berhubung pelaksanaan akta terbabit.

“Perkara ini tidak menyentuh hak orang bukan Islam, jadi kenapa hendak takut? Kita hendak jaga maslahat umat Islam, kita hendak jaga agama Allah kerana kalau kita jaga Allah, 
Allah akan jaga kita dan Akta 355 itu langsung tidak ada kaitan dengan hukum hudud.

“Ia lebih kepada peraturan yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri bersandarkan peruntukan undang-undang sedia ada. Jadi, yang sedia ada ini yang kami hendak tambah baik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Teknologi Pengurusan Patuh Syariah di Politeknik Metro Johor Bahru, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Himpunan 355 yang diadakan di ibu negara, semalam, dengan tujuan memberi penerangan kepada umat Islam mengenai cadangan pindaan terhadap akta berkenaan.

Pada 24 November lepas, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang membawa usul Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat untuk memperkasakan Mahkamah Syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.

RUU itu bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang turut dikenali Akta 355.

Abd Mutalip berkata pindaan berkenaan perlu dilaksanakan berikutan peningkatan kes jenayah yang semakin membimbangkan dalam kalangan umat Islam.

“Kalau kita lihat, undang-undang enakmen jenayah syariah sedia ada tidak langsung membawa keinsafan kepada pelaku jenayah, sebab itu judi berleluasa, minum arak, maksiat dan sebagainya kian menjadi-jadi dalam kalangan orang Islam.

“Islam itu agama Allah dan untuk menjaga kesucian agama Allah, perkara ini (pindaan) perlu dilaksanakan bagi menghalang perkara tidak sihat ini daripada terus berlaku,” katanya.

Menurutnya, kerajaan tidak akan bertindak zalim sehingga mengabaikan kepentingan masyarakat bukan Islam dalam mengambil kira kesan pelaksanaan Akta 355 di dalam negara kelak.