Malaysia Dateline

Jujur kepada diri sendiri dalam hidup

Kejujuran atau bersikap jujur adalah suatu perkara yang paling penting.

Sentiasalah bersikap jujur dengan diri anda tanpa ragu-ragu mengenai perkara-perkara dalam kehidupan anda.

Bersikap jujur dengan diri sendiri adalah amalan latihan yang baik. (Sigmund Freud)

Bersikap jujur adalah hadiah paling penting untuk diri sendiri

Dalam generasi ini, tanya lah diri anda samada anda boleh bersikap jujur terhadap orang lain atau tidak.

Tetapi bahagian yang paling penting adalah bersikap jujur terhadap diri sendiri.

Sekiranya anda berbohong kepada orang lain atau bahkan anda menipu mereka, mereka tidak akan tahu mengenainya.

Walau bagaimanapun, anda memang mengetahui setiap perkara, jadi anda tidak boleh menyembunyikan apa-apa daripada diri sendiri.

Sebaliknya pada suatu ketika, anda akan merasa bersalah dan malu dengan apa yang anda lakukan.

Juga akan terus mengingatkan anda bahawa anda melakukan sesuatu yang tidak biasa dan buruk yang tidak seharusnya anda lakukan.

Percayalah , apabila sampai sesuatu ketika anda akan mula membenci diri sendiri atas perkara yang telah anda lakukan dengan cara yang salah.

Berbuat salah tidak harus berlaku kerana ia akan mengurangkan harga diri anda dan menyebabkan banyak masalah mental.

Oleh itu, tujuan utama kehidupan setiap orang adalah tanpa ragu-ragu mengenai apa-apa, anda harus mula bercakap dengan diri sendiri dan berusaha untuk bersikap jujur dengan diri sendiri dengan membuat perkara menjadi tenang.

Jangan merasa malu untuk bercakap dengan diri sendiri. Ini akan membuat anda tenang bahawa anda menyedari apa yang anda lakukan dan bagaimana anda harus memilih diri anda agar tidak melakukan kesalahan. Bersikap jujur terhadap diri sendiri, akan membina keyakinan anda.

“Berlaku jujurlah pada diri sendiri, ia akan membuka pintu kepada perkara yang lain” (Vernon Howard)

Kejujuran Mengubah Cara Kita Melihat Orang Lain

Dalam hidup ini, anda boleh menipu orang lain dengan memperbodohkan mereka tetapi untuk menipu diri sendiri, adalah sangat mustahil.

Anda tidak dapat menyembunyikan apa-apa dari diri anda, kerana dalaman anda akan mengingatkan anda akan semua kesalahan anda.

Pertimbangkan dua kanak-kanak ‘A’ dan ‘B’. Anak pertama ‘A’ gemar mainan dan ibu bapanya membelikannya jam tangan yang menarik.

Kemudian ‘anak A’ pergi kepada rakannya yang merupakan anak ‘B’ dan menunjukkan jam itu kepadanya.

Anak ‘B’ yang tidak mampu atau miskin dari segi kewangan dan ibu bapanya tidak dapat membelanjakan wang mereka untuk membeli satu jam tangan, menyebabkan anak ‘B’ menjadi tamak dan mencuri jam tangan anak A.

Anak ‘B’ akan gembira kerana dia mempunyai jam tangan dan menikmati saat ini.

Namun, dari sisi dalaman anak ‘B’ akan didapati bersalah kerana dia mencuri jam tangan rakannya dan dia melakukan kesalahan.

Setelah menyedari bahawa dia tidak dapat menyembunyikan apa-apa dari dirinya sendiri, dia mengembalikan jam tangan itu kepada rakannya.

Jadi bahagian yang paling penting adalah baik, bersikap jujur dengan diri sendiri kerana ia akan membuat anda terus berkembang tanpa membuat anda merasa bersalah.

“Jika anda tidak mengatakan kebenaran atau jujur tentang diri anda, anda tidak boleh mengatakan tentang orang lain” – Virginia Woolf

Kejujuran meningkatkan harga diri anda dan membolehkan anda melakukan perkara tanpa ragu-ragu mengenai apa sekali pun.

Oleh itu, pada akhirnya, anda harus bersikap jujur dengan diri anda pada bila-bila masa, yang akan mengajar anda bagaimana menjalani kehidupan dengan disiplin, dan bahagian yang paling penting adalah tetap positif dengan diri sendiri.

Pastikan bahawa anda tidak menyakiti orang lain dan juga diri anda kerana kecurangan tidak bertahan lama.

Satu hari, anda harus menghadapi kebenaran dalam hidup anda tanpa ragu-ragu mengenai apa pun kecuali kesalahan anda terlebih dahulu, yang menjadikan anda jujur.

“Berlaku jujur mungkin tidak mendapatkan anda ramai rakan atau kawan tetapi ianya akan selalu menjadikan anda yang benar”. – John Lennon

——————–

Azizi Ahmad adalah pembaca yang percaya kepada mereka yang jujur