Malaysia Dateline

Harga gula di pasaran tempatan mungkin dinaikkan atas permintaan pengilang.

K’jaan kaji permintaan naik harga gula, kata menteri

Kerajaan sedang mengkaji permintaan pengeluar gula bagi menaikkan harga gula berikutan kos gula mentah yang semakin meningkat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata perbincangan mengenai perkara itu telah dilakukan sejak sebulan lalu.

“Kerajaan akan meneliti trend harga pasaran gula dunia terlebih dahulu kerana ia boleh naik dan menurun malah (kadang-kadang) stabil, (supaya) mudah kita hendak membuat kiraan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil Kebangsaan, di Johor Bahru semalam.

Beliau berkata perubahan trend itu tidak menentu dan banyak dipengaruhi pelbagai faktor termasuk iklim serta bekalan gula tidak mencukupi yang boleh menyebabkan harga gula meningkat dan kadang kala akan kembali normal dan stabil.

“Oleh itu, adalah tidak adil jika kita membenarkan mereka naikkan harga (terutama apabila perubahan mendadak seperti ini berlaku),” katanya.

Hamzah diminta mengulas kenyataan MSM Malaysia Holdings Bhd yang meminta kerajaan menaikkan harga gula sebanyak 20 peratus kerana kos gula mentah dikatakan meningkat 40 peratus sejak awal tahun ini serta memberi kesan terhadapt margin syarikat.

Beliau berkata harga pasaran gula dunia kini mencecah US$0.26 sen (US$1=RM4.40) bagi satu paun (1PAUN=0.5KG) berbanding US$0.16 Sen pada tahun 2013.

“Permintaan pengeluar ada asasnya tetapi saya hendak pastikan supaya ia memberi keselesaan dari segi kadar harga yang mereka sendiri mampu untuk berusaha mengeluarkan gula supaya bekalan cukup di pasaran,” kata beliau.

Dalam masa yang sama, pihaknya juga tidak mahu pengguna terasa beban dengan harga gula yang mahal.

Bagaimanapun, beliau turut memberi jaminan agar pengguna tidak perlu bimbang memandangkan tiada pengumuman mengenai sebarang kenaikan harga gula buat masa ini.