Malaysia Dateline

Salahuddin Ayub

Kad identiti Bangsa Johor tak langgar perlembagaan

Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menyokong cadangan mewujudkan kad identiti Bangsa Johor selagi ia tidak bercanggah dnegan semangat perlembagaan negeri dan persekutuan.

Beliau berkata, kad pengenalan Bangsa Johor yang bercirikan seperti kad istimewa akan menjadi pemudah cara rakyat negeri Johor berurusan di negeri itu.

“Memiliki identiti negeri sebagai satu keistimewaan adalah perkara biasa yang diamalkan oleh negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Canada.

“Kad pengenalan bangsa Johor yang bercirikan seperti kad istimewa akan memberikan kemudahan semasa berurusan seperti permohonan pemilikan hartanah, pinjaman biasiswa dan urusan pemilikan harta pusaka serta perubatan,” katanya dalam kenyataan.

Sebelum ini, Setiausaha Akhbar Menteri Besar Johor Ahmad Asri Khalbi membuat laporan polis berhubung pengeluaran kad identiti Bangsa Johor, seperti yang sedang tular di media sosial.

Kerajaan negeri Johor juga menafikan pernah mengeluarkan kad identiti Bangsa Johor tersebut.

Setiausaha Kerajaan Johor, Azmi Rohani berkata, setakat ini tidak ada mana-mana pihaknya termasuk jabatan kerajaan negeri mengeluarkan kad terbabit.

Menerusi status seorang lelaki di akaun Twitter memberikan maklumat supaya orang Johor yang masih belum mendapatkan kad berkenaan boleh mendapatkannya segera.

Dalam kad itu turut dipaparkan nombor kad pengenalan Malaysia dan dibawahnya terdapat nombor Identiti Bangsa Johor.

Selain itu, kad berkenaan kononnya boleh dijadikan sebagai kad debit untuk membuat pembelian dan membeli-belah.

Di bahagian belakang kad pula, tertera alamat pemegang kad dan nama waris terdekat termasuk penyataan bahawa kad berkenaan adalah untuk pengesahan pengenalan bangsa Johor.

Susulan laporan polis tersebut, seorang lelaki telah ditahan pihak polis.