Malaysia Dateline

Kadar SST: Jualan 10 peratus, perkhidmatan 6 peratus, kata Menteri Kewangan

Kerajaan mencadangkan kadar 10 peratus cukai jualan dan enam peratus cukai perkhidmatan di bawah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan diperkenalkan semula pada 1 September depan.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata Rang Undang-undang (RUU) SST dijangka dibentangkan di Parlimen Ogos ini bagi menggantikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), yang mana pengenalan semula SST dijangka menyumbang sebanyak RM4 bilion kepada hasil kerajaan.

“Dengan pengenalan sifar GST pada Jun lalu, kerajaan dijangka hilang RM21 bilion hasil tahun ini.

“Bagaimanapun, dengan pengenalan semula SST, peningkatan harga minyak mentah dan tambahan dividen daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan menyumbang tambahan RM14.4 bilion hasil pada 2018,” katanya selepas merasmikan Persidangan Percukaian Kebangsaan 2018 hari ini seperti dipetik BHonline.

Persidangan itu dianjurkan bersama oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Chartered Tax Institute of Malaysia.

Sementara itu, bagi menampung baki perolehan yang hilang daripada sifar GST, Guan Eng menegaskan adalah susah mengenalpasti penjimatan bernilai RM10 bilion.

“Ini termasuk mengecilkan dan menghentikan projek bertindih dan program tidak penting yang mana minggu lalu, kita berjaya mengurangkan kos akhir LRT3 sebanyak 47 peratus atau RM15 bilion kepada RM16.63 bilion berbanding bajet asal iaitu RM31.65 bilion,” katanya.

Mengenai peranan LHDN sebagai pengutip cukai, Guan Eng berkata, kerajaan berjanji untuk tidak lagi menyerbu syarikat yang mengelak membayar cukai dengan anggota keselamatan bersenjata.

“Tiada lagi taktik kasar seperti sebelum ini, taktik itu hanya untuk orang jahat.

“Jika ada masalah, datang ke pejabat LHDN, mari bincang dengan pegawai kita dan kita bincang secara bersih. Jangan bincang di kedai kopi atau bawah meja,” katanya.

Guan Eng turut mengulangi komitmen kerajaan untuk melunaskan hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB), berjumlah RM50 bilion.

“Setakat ini kita sudah bayar RM7 bilion dan sehingga akhir tahun ini, kita jangka akan bayar RM1.3 bilion lagi,” katanya.