Kajian Ilham Centre, Pas mungkin hilang deposit

Kajian Ilham Centre, Pas mungkin hilang deposit

Tinjauan yang dilakukan Ilham Centre ketika waktu berkempen di PRK Port Dickson, mendapati jentera lokal lumpuh dan tapak sokongan Pas semakin mengecil selepas majoriti ahli PAS terutama di kawasan Telok Kemang menyertai AMANAH sejak tiga tahun yang lalu.

Menurutnya, kempen kali ini banyak digerakkan oleh jentera luar terutama dari Pas Selangor dan Pas Terengganu manakala jentera lokal iaitu Pas Port Dickson serta Pas Negeri Sembilan kelihatan hilang kemampuan dan arah dalam memacu kemenangan Pas.

Katanya, gerak kerja Pas hanya tertumpu dalam kalangan segmen orang Melayu khususnya pengundi Umno yang boleh memilih Pas sebagai alternatif yang dirasakan boleh mempertahankan Melayu dan Islam setelah Umno membuat keputusan memboikot pilihanraya kali ini.

“Menyedari sukar menyaingi Anwar, fokus utama Pas hanyalah untuk mengekalkan undi yang diperolehi oleh mereka dalam PRU14 dan memastikan mereka adalah pencabar terdekat Anwar Ibrahim.

“Percaturan asal Pas melihat pertembungan mungkin dua penjuru selepas Umno memboikot pilihanraya ini. Tetapi keputusan mengejut Isa Samad keluar Umno dan tampil menawarkan menjadi calon bebas telah merencatkan strategi PAS ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Justeru katanya, Pas gagal mendapat sokongan undi Melayu yang mencukupi dan berada di kedudukan ketiga selepas Isa selain berkemungkinan tinggi untuk kehilangan deposit.

Dalam kajian ini, yang dilakukan secara secara tatap muka bermula 8 Oktober sehingga 11 Oktober 2018, kami telah menemui 817 responden di P132 Port Dickson meliputi semua segmentasi kaum, jantina dan umur pengundi serta lokaliti.

Dengan menggunakan teknik persampelan rawak berstrata, ralat kajian yang ditemui ialah 2.03 peratus.

 

6.3
OVERALL SCORE
: 9.0
2 user votes x 5.0