Malaysia Dateline

“Kak, hari-hari kami tidur pakai jaket keselamatan”

“Kak, hari-hari kami tidur pakai jaket keselamatan,” luah Derrent Littor, 22, anak kapal kapal kargo MV Dai Cat 06 kepada kakaknya Lyli.

Lyli, 28, berkata adiknya yang mula bertugas sebagai kelasi kapal tersebut pada 28 Okt lepas, meluahkan kebimbangan itu apabila kargo mula dimuatkan ke dalam kapal tersebut sebelum ia hilang sejak 9 Jan lepas.

Katanya kehilangan kapal kargo itu membuatkan keluarganya tertanya-tanya apa terjadi kepada Derrent dan anak kapal yang lain, sekali gus meminta supaya pemilik kapal, ejen dan pemilik kargo kapal itu tampil menjelaskan mengenai situasi kapal tersebut serta bekerjasama dalam usaha pencarian. 

“Pihak berkuasa seperti Maritim (Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia) dan Jabatan Laut ada menyalurkan maklumat (kepada keluarga) tetapi pemilik kapal, ejen serta pemilik kargo tidak mahu memberi kerjasama apabila dihubungi.

“Saya mohon supaya semua pihak beri kerjasama dan perhatian kepada usaha pencarian ini kerana  melibatkan nyawa lima orang yang keluarga sedang tunggu kepulangan mereka,” katanya pada sidang media di Kampung Melawa, di sini hari ini.

Pada 9 Jan lepas, kapal kargo didaftarkan di Malaysia itu yang membawa muatan batang paip bernilai RM726,205 berserta lima kru, dipercayai hilang di perairan Indonesia dan laporan berhubung kejadian itu dibuat ejen kapal tersebut pada hari yang sama.

Selain Derrent, dua lagi anak kapal warga Malaysia terdiri pegawai kanan Mohammad Syafarizan Mohd Noor, 24, dan kelasi Mohammad Sudeh Sudin, 20, manakala dua lagi kru warga Indonesia iaitu nakhoda kapal dikenali sebagai Adi, 43, serta ketua jurutera Damai Papane Ole, 57.

Lyli, yang bertugas dalam sektor perbankan, berkata kali terakhir adik bongsunya itu dapat dihubungi pada 1 Jan lepas ketika kapal tersebut berada di sekitar kawasan Singapura, tetapi tiada perkara pelik yang dibualkan adiknya bersama ahli keluarga.

“Pada 1.45 tengah hari itu adik saya beritahu di Singapura beliau beli ‘line roaming’ dan pada 2 petang beliau buat panggilan video dengan kami, pada 5 petang hari yang sama saya hantar mesej tetapi tiada balasan dan hingga hari ini saya cuba telefon nombor beliau tetap tiada jawapan,” katanya.

Menurutnya sepanjang bertugas sebagai kelasi kapal tersebut, Derrent dakwanya tidak gembira dan meluahkan beberapa kebimbangan mengenai kapal itu, tetapi adiknya itu tetap meneruskan tugas bagi memenuhi kontrak bersama syarikat berkenaan yang akan tamat pada April ini.

Seorang lagi kakak Derrent, Sandra, 32, berkata beliau berharap adik bongsunya daripada enam  beradik itu akan selamat pulang ke pangkuan keluarga walau apapun kejadian yang menimpa.

“Derrent mengambil kerja ini kerana beliau mempunyai perancangan masa depan dalam kariernya sebagai pelaut. Saya mohon pada semua agar jangan pinggirkan kes ini, tolong cari dan beri kerjasama untuk bawa pulang anak kapal ini,” katanya.

— BERNAMA

Baca juga : Anggap keinginan bukan nafkah, wanita sekolahkan feminis