Malaysia Dateline

Kakitangan Hotel Shangri-la ditawarkan VSS

Kakitangan Hotel Shangri-la di dua hartanah di Pulau Pinang ditawarkan skim pemisahan sukarela (VSS) ekoran kesan pendemik COVID-19 terhadap ekonomi global, terutamanya sektor pelancongan dan perhotelan, telah teruk dan berpanjangan.

Shangri-La Hotels (Malaysia) Bhd, yang dikendalikan oleh hartawan Tan Sri Robert Kuok menawarkan skim itu kepada pekerja yang berminat untuk memohon.

Skim itu ditawarkan kepada kakitangan Rasa Sayang Resort Shangri-la dan keduanya terletak di Batu Ferringhi.

“Seperti yang anda ketahui, perniagaan Golden Sands Resort telah dipengaruhi oleh peristiwa yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam satu tahun terakhir,” kata pengurus besar resort Elaine Yue dalam surat yang bertarikh 24 Disember 2020 sebagaimana dipetik The New Straits Times.

“Memandangkan kesan pandemi yang berpanjangan, kami telah menentukan pengurangan tenaga kerja selama masa yang mencabar ini, dapat membantu mempertahankan daya tahan jangka panjang,” tambahnya.

Yue, dalam komunikasinya, menekankan bahawa pihak pengurusan tidak memilih pekerja untuk diberhentikan dan penyertaan dalam skim yang semata-mata sukarela.

“Skim ini,” katanya, “terbuka untuk semua pekerja kecuali pekerja kategori pengurusan yang akan bersara pada tahun 2021.”