Kalau berani mansuhkan juga AP barangan import termasuk kenderaan bermotor

Oleh NASUHA RAHMAN

Keputusan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk memansuhkan lesen Approved Permit (AP) sepatutnya meliputi bukan sahaja barangan makanan, tetapi semua barangan import lain, termasuk kenderaan bermotor.

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng berkata, memansuhkan AP untuk makanan, terutamanya semasa pandemik Covid-19 adalah tepat pada masanya kerana ini akan menurunkan harga makanan yang meningkat.

“Tetapi mengapa hanya memansuhkan AP untuk makanan? Kerajaan harus menghapuskan semua AP terutamanya untuk kenderaan bermotor, kerana ini juga akan mengurangkan jumlah birokrasi, yang akhirnya membawa kepada peluang rasuah, dan ini mengakibatkan kenaikan kos barang yang diimport.

“Sudah terlalu lama, pemegang AP telah menikmati keistimewaan mereka, dan bukannya memberi manfaat kepada rakyat, polisi itu hanya memanfaatkan dan memperkayakan individu tertentu yang mempunyai hubungan baik, dengan mengorbankan pengguna,” katanya.

Jangan makanan sahaja, mansuhkan juga AP barangan import termasuk kenderaan bermotor
Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng

Lip Eng juga berkata, dengan memperkenalkan persaingan dalam pasaran terbuka, ini akan membantu mengurangkan kos barangan import.

Pada masa yang sama, katanya, usahawan tempatan akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk membangunkan daya saing global mereka dan menjadi pemain utama dalam pasaran antarabangsa.

“Daripada AP, jika kerajaan serius untuk membantu industri berkembang dan membantu negara mengatasi kemelesetan ekonomi yang disebabkan oleh wabak itu, pengeluar tempatan perlu diberi insentif khas untuk berinovasi dan menaik taraf teknologi dan kemudahan pengeluaran mereka. supaya mereka setanding dengan pengeluar lain dari seluruh dunia,” katanya lagi.

Justeru beliau berkata, tanpa langkah-langkah ini diambil, hanya penyingkiran AP untuk bahan makanan yang diimport tidak akan mencukupi dalam memerangi inflasi.

Terdahulu, kerajaan bersetuju memansuhkan keperluan permit import (AP) terhadap bahan makanan berkuat kuasa serta-merta

Perdana Menteri berkata, keputusan itu dibuat bagi memastikan bekalan makanan negara mencukupi.hari ini.

Dengan pemansuhan keperluan berkenaan sesiapa sahaja boleh mengimport makanan ke negara ini sebagai antara usaha menangani isu keselamatan makanan.