Malaysia Dateline

Kalau Nur Jazlan berani mari debat, bukan hantar orang ganggu ceramah

Salahudin cabar Nur Jazlan berdebat bukan hantar orang ganggu ceramah beliau.

Ceramah Timbalan Presiden AMANAH, Salahudin Ayub sekali lagi diganggu, kali ini di Taman Cempaka, Tampoi.

Sebelum ini ceramah Salahuddin diganggu oleh sekumpulan hadirin yang memakai pakaian berlambangkan Barisan Nasonal (BN).

Menurut saksi, matlamat dan cara yang dipamerkan adalah sama seperti sebelum ini yaitu untuk menghalang ceramah serta membuat rasa kurang senang sepanjang program ceramah diadakan.

Menurut Salahuddin ketika ucapannya dalam ceramah berkenaan, tindakan Umno itu dilihat seperti dalam keadaan panik.

“Nur Jazlan tidak perlu pakai orang-orang suruhan beliau bagi mengganggu ceramah kami. Jika Nur Jazlan benar-benar berani ayuh kita berdebat.

Sekumpulan anak muda yang mengganggu Salahudin berceramah.

“Saya cabar Nur Jazlan perlu sediakan tempat, di mana dan bila saya akan hadir,” ucapan beliau yang mengundang sorakan ‘boo’ serta jerkahan penyokong Umno.

Sebelum itu, kira-kira sekitar jam 8:00 malam, sekumpulan penunggang motorsikal sebanyak 20 buah telah berlonggok di kawasan berdekatan khemah.

Mereka yang hadir itu kebanyakkannya mengenakan pakaian berwarna biru berlambangkan BN cuba untuk menghalang ceramah yang mahu diadakan.

Namun kehadiran pihak berkuasa polis juga telah berjaya mengawal keadaan dengan terdapat kira-kira 30 orang polis beruniform yang turut hadir di situ.

Salahudin berbincang dengan polis yang datang membantu menyelesaikan keadaan.

Dalam ucapan beliau, Salahuddin turut mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada pihak berkuasa polis yang berada di kawasan ceramah tersebut.

“Sekiranya Pakatan Harapan (PH) berjaya menguasai negara ini pada Pilihanraya Umum ke 14 (PRU14), kami akan merombak gaji kakitangan awam termasuk pihak berkuasa polis untuk dinaikkan.

“Perkara ini adalah untuk membalas budi mereka serta mengiktiraf kesungguhan pihak berkuasa polis yang menjaga keselamatan awan di negara ini,” ujarnya.