Malaysia Dateline

Isteri Asri membuat laporan polis kedua selepas yang pertama tidak mendatangkan apa-apa hasil.

Kehilangan aktivis NGO Perlis Hope dibimbangi ada unsur jenayah

Kehilangan aktivis NGO Perlis Hope, Amri Che Hat, yang telah masuk dua minggu dibimbangi mempunyai unsur-unsur jenayah terhadap beliau.

Menurut jurucakap kelarganya, Mohammad Faisol Abdul Rahman, petang semalam isteri Amri, Norhayati binti Mohd Ariffin, telah membuat laporkan polis buat kali kedua tentang kehilangan beliau sejak Jumaat, 24 November 2016.

Laporan polis kali kedua dilakukan setelah kehilangannya masih belum mendapat apa-apa petunjuk daripada pihak polis, kata Faisol.

Antara aktiviti Perlis Hope yang disertai Asri.Menurut Faisol dalam kenyataan itu, setelah membuat laporan polis kali pertama 24 November lepas, terdapat beberapa petunjuk dari saksi yang membuatkan pihak keluarga mengesyaki terdapat unsur jenayah khianat yang telah dirancang rapi ke atas Amri.

“Pihak keluarga mengesyaki bahawa kejadian kehilangan ini ada hubung kait dengan laporan media yang tersiar di dalam media akhbar dan media sosial sebelum kejadian.

“Ini kerana aktiviti Amri dalam Perlis Hope dikaitkan dengan ancaman ekstrimis oleh pihak-pihak tertentu termasuk pihak politik walhal hakikatnya beliau adalah hanya seorang aktivis sosial dan kebajikan yang memperjuangkan nasib asnaf, anak yatim dan ibu tunggal,” katanya.

Kerja-kerja kebajikan yang beliau lakukan juga, katanya, telah menyebabkan ramai pihak menyanjung dan memuji kerja kebajikan yang beliau lakukan dan ada juga pihak yang kurang senang serta iri hati apabila kalangan rakyat Perlis sendiri turut menyokong beliau.

“Kenyataan dari pihak tertentu dan politik ini mungkin membuka peluang mewujudkan ancaman terhadap beliau,” tambahnya.

Pihak keluarga juga, katanya, mendapati pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan berkaitan kes ini samada dari segi mangsa, keselamatan keluarga dan kediaman serta kawalan di sempadan.

Justeru itu, katanya, pihak keluarga melalui kenyataan media ini mengharapkan media dapat menyiarkannya sebagai suatu proses untuk menuntut agar pihak polis negeri Perlis dan pihak polis Bukit Aman serta Kementerian Dalam Negeri lebih serius menyelesaikan kes.

Ini kerana pihak keluarga yakin kehilangan ini bukan berpunca dari faktor pelaburan Forex seperti dinyatakan oleh Ketua Polis Negeri Perlis yang diwar-warkan oleh media massa.

“Kami amat berterima kasih kepada pihak media yang sudi melaporkan tentang perkara ini dan jika ada sebarang pertanyaan, pihak media bolehlah menghubungi saya sebagai jurucakap keluarga Amri melalui nombor telefon seperti yang tertera di bawah ini,” katanya sambil memberikan nombor telefonnya 013-4899717.

Sementara itu, antara pihak yang didapati tidak senang dengan Perlis Hope adalah Mufti Perlis, Datuk Dr Asri Zainol Abidin.

Dalam satu kenyataannya, Dr Maza menasihati rakyat Perlis agar berhati-hati dengan Perlis Hope kerana ada banyak perkara yang meragukan.

“Pihak Jabatan Mufti, JAIPs dan Keselamatan akan menjalankan siasatan seterusnya,” tulis Dr Maza di facebooknya.

NGO Perlis Hope banyak membantu rakyat Perlis termasuk membina rumah untuk mereka.