Malaysia Dateline

Kejatuhan Ringgit: Bank Negara, kerajaan perlu jujur cari punca

Bank Negara Malaysia (BNM) dan kerajaan perlu jujur dalam mencari sebab mengapa nilai ringgit paling terjejas di rantau Asia, soal Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau berkata, sejak kemenangan Donald Trump nilai Ringgit kini menyusut ke RM4.47 berbanding AS$1 sekaligus meletakkan Ringgit mata wang Asia yang paling menyusut nilainya.

“Sejak kemenangan Donald Trump, rakyat terbayang soalan ini di minda – apakah Perdana Menteri telah ketawa terlalu awal April lalu?,” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Tuan Ibrahim merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 12 April lalu,ketika nilai Ringgit mencatat prestasi terbaik di Asia,kononnya kestabilan nilai Ringgit ketika itu telah menakutkan lawan politik, jika beliau terus kekal sebagai PM.

Sebaliknya kata Tuan Ibrahim kini, para penganalisa ekonomi menjangkakan nilai Ringgit akan terus menyusut pada 2017, malah ada yang membuat prediksi bahawa ia akan menyusut ke paras RM5.
“Sekiranya Najib masih menjadi PM pada 2017, maka prediksi-prediksi ini adalah selari dengan apa yang diketawakan Najib terhadap lawan politiknya bulan April yang lalu.

“Ketika nilai Ringgit meningkat di awal tahun ini, PM berkata keputusan rombakan kabinet pada 28 Julai tahun 2015 telah sedikit sebanyak menyumbang ke arah prestasi baik nilai Ringgit.

“Apa pula reaksi Najib sebagai Menteri Kewangan terhadap nilai Ringgit hari ini? Apakah yang PM akan rundingkan sebagai penyumbang kepada kejatuhan nilai Ringgit, yang menjadi prestasi terburuk di Asia hari ini?

“Jika peningkatan nilai Ringgit berkait dengan rombakan kabinet, apakah kejatuhan nilai Ringgit ini berkait dengan prestasi kabinet yang tidak memuaskan?

“Apakah kerajaan sudah ada langkah-langkah untuk mengawal inflasi berganda ekoran kejatuhan nilai Ringgit dan segala penarikan balik subsidi?,” soal beliau.

Justeru Pas ujarnya sentiasa mengikuti rapat langkah-langkah yang diambil BNM bagi menstabilkan nilai Ringgit dengan gesaan menghentikan dagangan ringgit di luar pesisir terutamanya perdagangan ringgit di pasaran kontrak hadapan tanpa serahan (NDF).

“Rizab BNM berada pada AS$140 bilion pada suku pertama 2013 sebelum turun kepada AS$100.5 bilion pada 15 Julai.

“Pada 14 Ogos 2015, rizab antarabangsa BNM jatuh di bawah AS$100 bilion kepada AS$94.5 bilion kerana aktiviti menyokong nilai Ringgit di pasaran dengan membeli unit tempatan itu.

“Setakat 15 November 2016, rizab antarabangsa BNM masih di bawah AS$100 bilion iaitu pada AS$98.3 bilion.

“Melihat pada data-data ini, Pas khuatir sekiranya langkah-langkah yang diambil BNM ini tidak berkesan, apakah rizab antarabangsa yang ada hari ini dapat menampung nilai Ringgit sekiranya ia terus menyusut seperti yang dijangkakan para penganalisa ekonomi?,” soalnya lagi.

Jelasnya lagi,jangan pendamkan sebab sebenar hanya kerana menjaga maruah seseorang sementara rakyat terus dimiskinkan melalui susutan nilai Ringgit.