Malaysia Dateline

Kekanda-Adinda: Boleh timbulkan konotasi negatif dalam politik, kata Samad Said

Sasterawan Negara A Samad Said hari ini memberitahu ahli politik supaya berhati-hati apabila menggunakan “bahasa istana” dalam surat-menyurat awam mereka, kerana ia mungkin mempunyai konotasi yang berbeza.

Beliau berkata kata-kata seperti “adinda”, “kekanda” dan istilah cinta yang biasa digunakan dalam surat persendirian atau perbualan antara pencinta, keluarga atau kawan rapat.

Bercakap kepada FMT, Samad berkata walaupun kata-kata tersebut tidak biasa digunakan dalam perbualan biasa, mereka kadang-kadang mengunakannya untuk “bergurau” dan masih digunakan dalam beberapa persembahan Bangsawan (opera Melayu).

“Tidak ada yang salah dengan menggunakan kata-kata itu dalam tulisan anda, berbual dengan satu sama lain, tetapi tidak perlu  terbuka.

“Pastinya, ia menunjukkan bahawa anda mengasihi orang itu dengan menggunakan kata-kata itu, tetapi apabila melibatkan ahli politik, anda perlu berhati-hati, kerana ia mungkin mempunyai konotasi lain yang mungkin negatif.

“Anda kemudian secara tidak sengaja memasuki sempadan yang salah dan akhirnya membahayakan diri sendiri.

“Terbaik untuk memastikan ia bersifat peribadi. Kadang-kadang, orang tidak menyedari, ini adalah masa yang sensitif, anda perlu memilih ayat-ayat, kata sifat dan kata benda dengan teliti dalam tulisan anda, “katanya.

Samad diminta memberi komen mengenai surat terbuka baru-baru ini yang disiarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ser Dr Mujahid Yusof Rawa kepada Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar untuk memikirkan semula keputusannya untuk meninggalkan jawatan kanannya dalam PKR itu menjadi viral.

Netizens telah mula menyindir dengan menggunakan kata-kata Melayu klasik seperti “adinda” (kakak) dan “kekanda”.