Malaysia Dateline

Datuk Seri Liow Tong Lai

Kemenangan BN di Sarawak trend yang baik, kata Presiden MCA

Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 merupakan trend yang baik kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tong Lai

“Ini menunjukkan mereka (pengundi) sudah muak dengan janji-janji kosong DAP dengan pakatan, yang dulu beri pelbagai janji.

“Tetapi ternyata ‘dua partisan’ sistem yang dijayakan pakatan telah hancur. Pertelingkahan antara DAP dan PKR juga menunjukkan mereka lebih mementingkan agenda sendiri daripada agenda rakyat Sarawak,” katanya.

Liow berkata MCA juga melihat senario itu sebagai penerimaan berterusan rakyat Sarawak terhadap keberkesanan dan sifat inklusif BN dalam mentadbir negara.

“Kami yakin pengundi lain juga sedar akan hakikat ini dan akan terus menolak DAP dan parti pembangkang yang lain pada PRU akan datang,” katanya.

Menteri pengangkutan ini juga berkata MCA menangguhkan pemilihan parti yang sepatutnya berlangsung tahun ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU).

Keputusan itu dibuat bagi memberi laluan parti itu membuat persiapan rapi bagi menghadapi pilihan raya berkenaan.

“Dalam mesyuarat hari ini kami telah bincang dengan panjang lebar untuk tangguhkan pemilihan parti selepas PRU akan datang.

“Dengan ini kami boleh membuat persiapan rapi dan lebih bersedia untuk menghadapi cabaran PRU akan datang,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pusat MCA ke-16 semalam.

Katanya pemilihan tersebut akan diadakan dalam masa enam bulan selepas PRU diadakan.