Malaysia Dateline

Kementerian Pertahanan beri kuasa penuh TLDM lindungi perairan negara

Kementerian Pertahanan akan memberi tumpuan kepada kesiapsiagaan maritim dengan memberi kuasa kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk melindungi kedaulatan negara.

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu berkata ini merupakan salah satu isu yang dibincangkan semasa pertemuan dengan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang juga Ketua Kapten RMN, di Istana Bukit Kayangan, Khamis.

Mohamad berkata peranan TLDM amat penting memandangkan keadaan sekarang dan di masa depan memandangkan Malaysia mempunyai kawasan maritim yang besar di antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

“TLDM mesti dipertingkatkan dan diperkuat kerana pada masa lalu, hasil negara hanya diperoleh daripada tanah tetapi kini ia diluar pesisir seperti pelantar minyak di Laut China Selatan.

“Laut China Selatan menjadi tempat perjuangan kuasa. Jadi, Malaysia mesti memainkan peranan dan berada dalam keadaan persediaan, bukan untuk perang tetapi demi menjaga dan melindungi kedaulatan negara kita, “kata Mohamad.

Mohamad ditemui media selepas pertemuan pertama dengan Sultan Sharafuddin.

Turut sama dala perbincangan itu ialah Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin.

Mohamad menambah bahawa Malaysia akan terus mempertahankan konsep Zon Keamanan, Kebebasan dan Neutraliti (Zopfan) yang ditubuhkan oleh Perdana Menteri kedua Tun Abdul Razak Hussein.

“Kami tidak mahu konflik yang berlaku di Asia Barat antara kuasa besar yang akan dibawa ke sini. Jadi, konsep Zopfan mesti ditekankan untuk menjadi negara yang berkecuali.”ujarnya lagi.

Dalam pertemuan berlangsung sekitar sejam itu, Mohamad berkata Sultan Sharafuddin juga memberikan nasihatnya mengenai aspek peralatan tentera laut.

Beliau berkata Sultan Sharafuddin telah menetapkan bahawa semua peralatan mesti mampu dan dalam keadaan bersedia sepanjang masa.

“Perolehan peralatan itu juga mesti selaras dengan keperluan RMN dan piawaian antarabangsa,” kata Mohamad.