Malaysia Dateline

Kempen tahap hipokrit dalam PRN Johor

Penulis bersetuju dengan pandangan Prof Mohammad Agus Yusoff bahawa kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor amat tercemar dan mengambil pendekatan kolot serta mundur.

Jauh sekali PRN ini hendak membawa perbuhan dan reformasi total kepada sistem tadbir urus yang lebih baik, berintegriti tinggi dan mendepani perubahan negara pasca Covid-19.

Sentimen perkauman sempit masih menjadi dendangan utama dan diikuti dengan penjualan agama sebagai modal.

Umno dan Pas tidak berganjak dari politik hipokrit dengan membangkit sentimen kaum dan menunggang agama tanpa memikirkan dengan taburan janji-janji palsu untuk bangsa Malaysia bersatu.

Hakikatnya mereka sedang memecahkan lagi masyarakat Malaysia dan meleraikan kesatuan supaya lahir banyak segmen lagi yang akan memporak-perandakan lagi masyarakat.

Kempen tahap hipokrit dalam PRN Johor

Kempen perkauman di era dunia terbuka, dunia yang berurusan dengan penoh maklumat, hujah yang nyata dan berkualiti, menolak tabiat perdebatan yang jengkel dan membina kebencian sudah tidak boleh dijadikan pendekatan masakini.

Ia akan merosakkan masyarakat terutamanya generasi muda. Begitu juga dengan kaedah jengkel politik menjual agama. Kempen keji ini yang sedang gigih dijalankan hanya akan memecahkan rakyat dan akhiri dengan taburan jutaan janji yang hanya merupakan umpan politik dengan hasrat kono untuk membina kesatuan masyarakat Malaysia, namun ia akan menghancurkan kesatuan masyarakat.

Penulis amat bersetuju dengan sikap hipokrit yang terang-terang sedang dan akan berterusan berlaku dalam kalangan politikus tempang, kotor dan keji.

Siapakah mangsanya? Mangsanya adalah rakyat yang tidak mahu sedar dan masih termakan umpan-umpan janji-janji palsu dan sogokan demi untuk memenangi kerusi.

Sampai bilakah kita masyarakat Malaysia akan tertipu, terpersona dan terpikat dengan politik janji palsu, politik caca-marba, politik hudoh dan jijik.

Politik hipokrit ini akan menambah mundurkan lagi masyarakat, menghitamkan akal dan memundurkan lagi demokrasi. Demokrasi pincang yang berterusan ini dengan ketiadaan perubahan dan reformasi total segera akan memundurkan kemajuan masyarakat.

Percayalah BN mahupun PN akan menghancurkan masyarakat bukan kemajuan samada duniawi mahupun ukhrawi. Hanya perkauman dan menjual agama menjadi tema kempen mereka.

Bagi pakatan pembangkan pula kegagalan bersatu dan bersepakat untuk memperbaiki proses demokrasi dan menggerakkan reformasi menyeluruh adalah merupakan satu penyakit.

Penyakit mahu lebih kerusi tanpa menilai kekuatan masing-masing dalam sesuatu lokaliti, penyakit tamak yang merugikan rakyat. Begitu juga keangkuhan parti serpihan Umno dan Bersatu yang hanya kelihatan semata-mata dengan modal untuk meredamkan kluster mahkamah namun visi dan misi untuk mendepani keadilan dan reformasi amatjauh sekali, sekaligus dengan bertanding berlawan sesama sendiri dengan serba keangkuhan juga tidak akan menggambarkan kekuatan dan solidariti.

Bertanding atas dasar kebencian semata-mata juga adalah politik hipokrit!

Paling hairan juga bagaimana parti yang lahir dari Malaysia Timor turut mempertaruhkan calon dikerusi kerusi yang telah dimenangi oleh sekutu mereka dalam PRU14 walaupun tidak menganggotai PH pada ketika itu.

Namun dengan hanya meletak calon di enam atau tujuh kerusi bukanlah untuk membuat perubahan melainkan bagi rakyat adalah ‘pengacau-pengacau’ yang akan mengkucar-kacirkan lagi suasana politik hipokrit yang sedang ditaja oleh sama ada barisan pemerintah atau perikatan yang dipelopori oleh para pengkhianat dan penunggang agama!

Masyarakat Malaysia terutamanya masyarakat Johor, jika anda tidak sedar semua ini, anda akan dimangsakan untuk sekurang-kurangnya lima tahun lagi! Percayalah bahawa kempen hipokrit ini hanya akan memberikan anda janji-janji palsu dan yang akan makin besar temboloknya adalah para politikus hipokrit!


Penulis merupakan Felo Akademi Sains Islam Jordan
Penafian: Penulisan ini adalah merupakan pendapat penulis dan tidada kaitan dengan pendirian akademi.