Malaysia Dateline

Kempen #TamatDarurat bergerak ke seluruh negara

Kempen #TamatDarurat secara aman dan tanpa suara (mannequin) bergerak ke seluruh negara dengan digerakkan oleh Jawatankuasa Penamatan Darurat yang diketuai oleh Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad.

Beliau sendiri telah menggerakkan semua organisasi AMANAH untuk mengadakan kempen itu di negeri masing-masing bermula malam tadi apabila beliau sendiri turun ke Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertempat di Pasar Seni.

Hari ini kempen menaikkan kertas pemidang ‘TolakDarurat’ berjalan di Kuala Terengganu, Kucing (Sarawak), Melaka, Pulau Pinang dan juga di Kuala Lumpur.

Raja Bahrin mengetuai kempen di Kuala Terengganu.

Di Kuala Terengganu, program secara mannequin berjalan di perkarangan Pejabat Pakatan Harapan Terengganu yang terletak berhampiran Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu.

Ia diketuai sendiri oleh Datuk Raja Kamarul Bahrin, Pengerusi PH dan AMANAH Terengganu.

Adly mengetuai kempen di Melaka.

Di Melaka, kempen #TamatDarurat diketuai sendiri oleh Pengerusi PH dan AMANAH Melaka, Adly Zahary.

Kempen itu dijalankan di tengah-tengah bandar Melaka.

Di Kucing Sarawak, kempen ini berjalan di tengah-tengah bandar Kucing malam tadi. Ia diketuai sendiri oleh Pengerusi AMANAH Sarawak, Abang Halil Abang Naili.

“Kita melihat rakyat terutamanya di Sarawak ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang…manakala yang berada dan kaya tidaklah terasa sangat dengan keadaan sekarang.

“Dan apabila darurat dilaksanakan rakyat amat terkesan apatah lagi dalam tempoh yang sangat lama,” kata beliau kepada wartawan yang membuat liputan.

Kempen Tamat Darurat di Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Di Pulau Pinang, kempen ini berjalan di perkarangan Pasar Awam Taman Berjaya, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Di Kuala Lumpur, kempen ini di jalankan di perkarangan pasaraya Sogo yang terletak di tengah ibu kota Kuala Lumpur.

Khalid melancarkan kempen #TamatDarurat dalam satu sidang media bersama 23 lagi ahli Jawatankuasa Penamatan Darurat di sebuah hotel Jumaat lepas.

Beliau berkata, kempen ini akan mengumpul tanda tangan secara maya melalui lamat web tamatdarurat.com dan rayuan ini akan dihantar kepada Yang Dipertuan Agong menjelang Ramadhan ini.

Sehingga hari ini, lebih 15,000 telah menandatangani surat rayuan ini.