Malaysia Dateline

Najib dan Abdul Hadi dalam majlis anjuran alumni Universiti al Azhar dua tahun lalu.

Kenyataan Presiden Umno satu muslihat, kata Pas Kedah

Enggan menerima hakikat keakraban Umno dan Pas mutakhir ini, Pas Kedah menyifatkan kenyataan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak bahawa hubungan tegang antara Umno dan Pas kian mengendur bersifat ‘muslihat politik’ untuk cuba memerangkap Pas supaya mengikut rentak parti itu.

“Ia sebagai satu percubaan membina persepsi di kalangan rakyat bahawa Pas sudah lunak terhadap Umno dalam semua perkara,” kata Pesuruhjaya PAS Kedah Dr Ahmad Fakhruddin Fakhrurazi.

Menurut beliau, Pas sentiasa istiqamah dalam memperjuangkan ‘amar makruf nahi mungkar’ dalam apa jua situasi dan dalam berhadapan dengan sesiapa juga.

Pas, katanya tidak pernah berkompromi dengan BN dalam isu cukai barangan dan perkhidmatan (GST), tekanan terhadap rakyat dalam pelbagai kenaikan oleh kerajaan, kegawatan ekonomi angkara BN, isu 1MDB, kerugian Felda, penyalahgunaan SOSMA dan pelbagai isu dalam negara mutakhir ini.

“Keterbukaan Pas menerusi pendekatan Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) tidak menjadikan Pas larut serta terjebak dengan politik berasaskan ideologi nasionalis, sosialis mahupun sekularis.

“Pas teguh meletakkan syariat Islam sebagai landasan halatuju politik negara dalam memperjuangkan kesamarataan hak, pengurusan ekonomi yang adil, pemuliharaan alam sekitar serta hubungan antara kaum,” ujarnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Menurutnya, jika Umno/BN sebagai parti yang memerintah mengumumkan sudah memalu gendang untuk hadapi pilihan raya umum (PRU) dengan meletakkan sasaran menang 134 kerusi Parlimen, Pas lebih awal meletakkan sasaran untuk menumbangkan BN yang sudah terlalu lama berkuasa sehingga menyusahkan rakyat.

“Di Kedah, Pas bertekad untuk kembali mengambilalih pentadbiran Wisma Darul Aman. Perhimpunan Agung Umno yang sedang berlangsung kini mungkin menjadi persidangan terakhir mereka sebagai kerajaan di pusat jika PRU14 diadakan dalam masa terdekat.

“Sebenarnya, itulah doa dan harapan sebahagian besar rakyat Malaysia kini,” ujarnya.

Hubungan akrab antara Pas dan Umno mula terjalin setelah Pas memutuskan hubungannya dengan DAP ekoran usul yang diterima tanpa bahas pada muktamar tahunan Pas tahun lalu.

Muslimat Pas Pusat juga sebulat suara meluluskan usul memutuskan hubungan dengan PKR dalam muktamarnya tahun ini namun usul itu tidak dibincangkan di muktamar Pas Pusat.

Pada 4 Disember ini Presiden Umno dan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang sekali lagi duduk sepentas pada himpunan solidariti etnik Rohingya anjuran gabungan badan bukan kerajaan (NGO) Islam.