Malaysia Dateline

Keperibadian untuk moral, watak untuk sivik

Apabila membaca tajuk media ‘Saya malu dengan keadaan tandas di Malaysia: Dr Mahathir’ itu menunjukkan dan melambangkan perlunya warga Malaysia untuk memahami maksud keperibadian untuk moral, watak untuk sivik.

Di dalam kehidupan seharian samada di rumah, tempat kerja atau mana-mana persekitaran kita tentunya akan bertemu dan berjumpa dengan pelbagai jenis orang yang mempunyai pelbagai personaliti atau keperibadian dan watak atau karektor.

Seringkali kita mendengar orang berkata, “Keperibadian orang itu buruk”, atau “Jangan berhubungan dengan orang itu, kerana orangnya tidak baik”.

Sebenarnya yang dimaksud dengan ungkapan orang tersebut adalah watak.

Apabila keperibadian seseorang diperkatakan dari sudut moral, membuat penilaian baik dan buruk, maka orang tersebut sedang membahas tentang watak.

Keperibadian menunjukkan siapa anda secara luaran atau secara global, watak (karektor) mendedahkan siap anda secara dalaman.

Oleh kerana secara langsung ianya berkaitan dengan sikap dan tingkah laku seseorang, kebanyakan orang menjadi keliru antara kedua-dua ini dengan mudah.

Kita semua adalah sama dalam kebanyakkan perkara seperti yang mempunyai bentuk tubuh badan, alam semula jadi, perasaan, fikiran dan sebagainya.

Tetapi jika anda memerhatikan dengan secara mendalam, anda akan mendapati bahawa setiap manusia mempunyai sifat-sifat yang tentunya berbeza dan tabiat yang membuat dia unik.

Ia adalah merupakan satu fakta bahawa tentunya dua orang tidak boleh menjadi betul-betul sama antara satu sama lain, walaupun anda bercakap tentang pasangan kembar, mereka juga berbeza lebih kurang dalam persepsi, hobi, perasaan, alam semula jadi, dan lain-lain

Personaliti boleh ditakrifkan sebagai gabungan tingkah laku mental dan sifat-sifat atau kualiti seperti memikirkan corak, perasaan dan tindakan.

Ia adalah kepelbagaian yang kecenderungan kekal seseorang individu untuk berfikir, merasa dan berkelakuan mengikut cara yang khusus dalam pelbagai situasi.

Ia merujuk kepada kecenderungan susunan sistematik anda seperti sikap, pemikiran, perasaan, emosi, dan lain-lain

Sementara itu istilah watak bermaksud ciri-ciri mental dan moral yang lama bertahan yang membezakan individu.

Ia adalah satu-satunya faktor yang menentukan reaksi atau tindak balas kepada peristiwa atau situasi yang diberikan.

Ia mentakrifkan corak tingkah laku seseorang, gaya berfikir, pengawalan perasaan.

Ia adalah berdasarkan kepada persekitaran disekeliling kita, keupayaan mental, prinsip moral dan faktor-faktor persamaan lain.

Ia adalah perkara yang paling berharga yang dimiliki oleh seseorang, terbukti dengan had yang tidak pernah terlintas dipemikiran atau perlakuan seseorang.

Perbezaan yang signifikan di antara personaliti dan watak boleh dibincangkan seperti berikut:

1. Personaliti merujuk kepada gabungan kualiti, sikap dan tingkah laku, yang membuat seseorang itu berbeza daripada orang lain. Watak merujuk kepada satu set kualiti dan kepercayaan moral dan mental, yang menjadikan seseorang berbeza daripada orang lain.

2. Personaliti membayangkan siapa yang kita seolah-olah menjadi. Sebaliknya, watak mewakili siapa kita sebenarnya.

3. Personaliti adalah satu set kualiti peribadi manakala watak adalah koleksi ciri-ciri mental dan moral individu.

4. Personaliti merupakan penyamaran atau identiti seseorang. Sebaliknya, watak adalah tingkahlaku yang dipelajari.

5. Personaliti adalah subjektif, tetapi watak adalah objektif.

6. Personaliti adalah penampilan luar dan tingkah laku seseorang. Pada masa yang sama, watak menunjukkan ciri-ciri seseorang yang tersembunyi dari penglihatan sebenar.

7. Personaliti individu boleh berubah dengan masa. Walau bagaimanapun, watak bertahan lebih lama.

8. Watak memerlukan pengesahan dan sokongan masyarakat. Sebaliknya, personaliti, tidak memerlukan pengesahan dan sokongan masyarakat.

Oleh itu, ia adalah jelas bahawa personaliti adalah berbeza daripada watak dalam erti kata personaliti mencerminkan hal luaran seseorang, manakala watak, menunjukkan dalaman diri.

Jika anda menggabungkan personaliti anda dan watak anda, hasilnya akan menjadi yang anda berada di dalam keadaan persekitaran realiti itu

*Penulis adalah seorang pendidik diĀ Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa Lembah Pantai