Kepimpinan Umno akan hadir muktamar Pas, kata Zahid

Kepimpinan Umno akan hadir muktamar Pas, kata Zahid

Seluruh kepimpinan Umno akan menghadiri muktamar Pas tahun ini di Kuala Terengganu yang diadakan minggu depan, kata Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Tuan-tuan dan puan-puan, saya baru sahaja menerima jemputan menghadiri muktamar Pas.

“Insya-Allah saya akan hadir. Timbalan Presiden kita juga akan hadir, jadi presiden kita, ketua setiausaha, ketua pemuda, ketua wanita dan ketua Puteri untuk menunjukkan sokongan moral kita kepada Pas dan kepimpinannya, “katanya pada ceramah Pas di Dun Seri Setia pada kempen pilihan raya kecil malam tadi.

Ceramah yang sama juga dilaporkan dihadiri oleh Timbalan Presiden MIC Datuk Seri M. Saravanan dan ahli jawatankuasa pusat MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker.

Dalam ucapannya di majlis Pas, Zahid menuduh kerajaan Pakatan Harapan melemahkan kepentingan Melayu, dengan mengatakan bahawa “prinsip dalam perlembagaan persekutuan tidak dapat berubah.”

“Raja-raja Melayu mesti dihormati, keistimewaan Melayu mesti dihormati, Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan mesti dihormati dan Islam sebagai agama persekutuan tidak boleh dipersoalkan,” katanya.

Pilihan raya kecil Seri Setia akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antaraHalimey Abu Bakar dan Pas Dr Halimah Ali.

Umno telah memberikan kelulusan Pas untuk bertanding di kerusi itu walaupun sebelum ini kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Umno.

Umno juga aktif berkempen untuk parti Islam di Seri Setia.

Zahid berkata pilihan raya itu adalah permulaan kerjasama politik antara Umno dan Pas.

“Jika Pas sendiri boleh mempertahankan Kelantan dan Terengganu, maka Insyaallah, jika ia berfungsi dengan Umno menjelang pilihan raya umum ke-15, kita boleh mendapatkan lebih banyak negeri dan juga Putrajaya,” katanya.

COMMENTS

Wordpress (0)