Kerajaan buat kesilapan besar batalkan HSR, dakwa Umno

Kerajaan buat kesilapan besar batalkan HSR, dakwa Umno

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Abdul Rahman Dahlan menyifatkan tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berhasrat untuk membatalkan projek bilateral Keretapi Laju Kuala Lumpur- Singapura (HSR) akan memberikan kesan pertumbuhan keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan membantutkan pertumbuhan pelabur asing.

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, Kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak sepatutnya tergesa-gesa dalam membuat keputusan penting seperti mengenai HSR.

“Jelas bahawa manfaat limpahan sangat besar sehingga ia akan menjadi peluang yang sia-sia jika kita tidak meneruskan projek itu sekarang.

“Sekiranya projek ini dimulakan semula pada tahun-tahun akan datang, kos hanya akan meningkat dan beban hutang akan meningkatkan manifold yang sama sekali bertentangan dengan rancangan kerajaan PH untuk mengurangkan hutang negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abdul Rahman menjelaskan, HSR adalah projek strategik antara Kerajaan Malaysia dan Singapura yang bertujuan untuk meningkatkan ekonomi mereka dan meningkatkan kualiti hidup kedua-dua negara melalui perjalanan yang lancar antara kedua-dua ibu kota, meningkatkan hubungan perniagaan, dan menghubungkan rakyat kedua negara lebih dekat bersama-sama .

(dari kiri) Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Tun Dr Mahathir Mohamad 

Dengan stesen terminal di Bandar Malaysia Kuala Lumpur dan Jurong East Singapura, hubungan HSR dijangka dapat mengurangkan masa perjalanan antara kedua-dua bandar itu hingga 90 minit.

Laluan udara Singapura-Kuala Lumpur adalah laluan antarabangsa yang paling sibuk di dunia. Terdapat 30,537 penerbangan antara kedua-dua bandar pada tahun 2017 yang menempatkan Hong Kong-Taipei dengan kukuh ke tempat kedua pada 28,887 penerbangan.

Dengan nombor penumpang tahunan yang besar itu, akan ada satu desakan untuk berdaya maju kewangan projek tersebut.

Lebih daripada hanya bilangan trafik penumpang, manfaat sebenar projek infrastruktur utama seperti ini terletak di luar penyediakan kemudahan untuk mendapatkan dari A ke B.

Projek ini berpotensi untuk merangsang pembangunan ekonomi di sepanjang koridor kereta api dan pembangunan bandar di sekitar stesen / rel terminal atau lebih dikenali sebagai pembangunan berorientasikan transit (TOD).

Katanya lagi, banyak stesen di antaranya, iaitu Putrajaya, Seremban, Melaka, Muar, Batu Pahat, dan Iskandar Puteri yang agak kurang maju daripada Kuala Lumpur atau Singapura akan mendapat manfaat daripada pembangunan.

“Dianggarkan hasil HSR akan menjadi tidak kurang daripada pengganda ekonomi yang berlaku di Taiwan HSR antara Taipei & Kaoshiung dan Tokaido Shinkansen antara Tokyo & Osaka.

“Oleh itu, terlalu ringkas bagi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir untuk mengatakan bahawa projek itu tidak akan memberi manfaat kerana ia akan menelan belanja wang negara kita yang besar dan ia tidak akan menghasilkan wang sama sekali daripada operasi itu sebagai sebarang potensi pulangan dari nilai harta tanah akan membayar untuk projek kereta api dalam jangka masa panjang.

“Di sudut pandangan makro, dianggarkan bahawa Malaysia akan kehilangan sumbangan negara kasar (GNI) sebanyak RM209 bilion dan berotensi untuk mencipta kehilangan 70,000 pekerjaan sekiranya Rail High Speed ​​Kuala Lumpur-Singapura dipinggirkan.

“HSR sedang beroperasi, kajian dilakukan oleh badan penyelidikan Institute of Developing Economies, Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (IDE-JETRO) mendapati bahawa HSR akan menyalurkan keuntungan ekonomi AS$ 1 bilion (RM4 bilion) ke Malaysia setiap tahun.

“Peninggalan HSR juga bermakna bahawa nilai projek Bandar Malaysia 1MDB yang menjadi stesen HSR akan berkurang secara mendadak – mengurangkan keupayaan 1MDB untuk membayar hutangnya.

“Kini kerajaan PH mengatakan kos RM110 bilion HSR adalah sebab utama mengapa projek ini mesti dibatalkan. Bagaimanakah kos RM110 bilion HSR berlaku?

“Ini berbeza dengan kos RM50 bilion hingga RM70 bilion yang mana kerajaan Singapura dan Malaysia telah dianggarkan pada awal tahun ini.

“Adakah Kerajaan PH mengambil manfaat ekonomi dan kesan limpahan bersih di luar kos projek HSR apabila tiba pada keputusan yang terburu-buru untuk membatalkannya?,” soalnya.

Semalam Dr Mahathir dalam sidang medianya berkata, Malaysia telah membuat keputusan muktamad untuk membatalkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) antara Kuala Lumpur dan Singapura dan berkemungkinan perlu membayar pampasan sebanyak RM500 juta.

Dr Mahathir berkata, pampasan itu perlu dibayar sekiranya Malaysia menarik diri daripada meneruskan projek terbabit.

Sementara itu, dalam wawancara eksklusif bersama akhbar The Edge Weekly sebelum ini, Dr Mahathir berkata, kerajaan perlu menanggung kerugian yang besar jika projek kereta api berkelajuan tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) dibatalkan.

Menurut Dr Mahathir kerajaan perlu mencari jalan alternatif untuk mengurangkan jumlah wang yang perlu dibayar sebelum membatalkan perjanjian dibuat pentadbiran terdahulu.

“Kita akan kerugian besar jika memutuskan untuk membatalkan HSR.

“Berdasarkan perjanjian dibuat bersama Singapura, kita perlu membayar sejumlah wang yang besar jika mahu menggugurkan projek itu,” katanya dalam tulisannya di facebook petang ini.

4.0
OVERALL SCORE
: 10.0
2 user votes x 1.0